Svijet

У Турској суђење за ''покушај'' пуча

АНКАРА - У Турској данас почиње суђење за 56 лица, међу којима су и два пензионисана генерала, због наводне завјере за свргавање Владе. Близу 200 лица протествовало је испред зграде суда у граду Силиври недалеко од Истамбула, машући националним заставама и носећи слике Ататурка, основача секуларне Турске.


"Ово суђење је лаж. Измислили су доказе за хапшење сљедбеника Ататурка", рекао је један од демонстраната.

Генерали који су оптужени да су руководили плановима о обарању Владе највиши су рангирани војни званичници којима се суди у Турској у којој је војска од 1960. године свргнула четири владајуће структуре.

Међу оптуженима налазе се новинари, писци и академици познати по критикама владајуће странке Правде и развоја /АКП/.

Истрага, која је довела до суђења, продубила је подијеле између секулариста и присталица АКП - умјереног огранка забрањеног исламистичког покрета.

Критичари оптужују Владу да овај случај користи за застрашивање противника.

Истрага је првобитно поздрављена као велики успјех, јер су на мети били такозвани званичници из унутрашњости државе - што је термин за званичнике који дјелују изван закона, често уз помоћ подземља да би заштитили, како они сматрају, најбоље интересе Турске.

Међутим, полиција је потом почела са хапшењем секуларних академика, писаца и новинара познатих као политички противници АКП, због чега су критичари под знак питања ставили кредибилитет истраге.

Неколико осумњичених тврди да никада нису посједовали документе који их доводе у везу са афером, оптужујући припаднике владиних служби да су измислили доказе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog