Svijet

Американци, имате ли преча посла: Идемо на Марс

ВАШИНГТОН - Учесници мисије „Апола 11" која је одвела првог човjека на Мjесец позвали су Барака Обаму, предсjедника САД, и америчке политичаре да обезбиjеде одговарајућа средства за повратак на Земљин сателит и за одлазак људи на Марс. Баз Олдрин, други човјек који је крочио на Мјесечево тло, сматра да све ресурсе и пажњу треба усмјерити на летове на Марс.


Предсједник САД Барак Обама примио је у Белој кући астронауте мисије „Аполо 11" која је пре 40 година прва слетела на Месец и назвао њихов подухват јуначким делом.
Обама је рекао да америчка нација и даље црпи инспирацију од астронаута База Олдрина, Мајкла Колинса и Нила Армстронга, првог човјека који је 20. јула 1969. године из лунарног модула ступио на мјесечево тло и изговорио историјску реченицу: „Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство".

Олдрин је апеловао на Сједињене Државе да поставе себи циљ да до 2035. освоје ту планету: „Да бисмо остварили тај сан, потребна нам је јединствена визија свемира", поручио је он и упитао: „Американци, да ли још увек сањате велике снове? Да ли још увијек вјерујете у себе, да ли сте спремни за велики национални изазов?"

Астронаут је позвао наредну генерацију и политичаре да се управљају према слогану који је актуелни предсједник користио у својој предизборној кампањи, а који гласи: „Да, ми то можемо!"

Нил Армстронг, командант мисије „Апола 11" и први човјек који је крочио на Месец, подржао је своје некадашње колеге, иако се ријетко појављује у јавности. Олдрина је енергично подржао Мајкл Колинс, трећи члан посаде „Апола 11", рекавши да „Марс мора да буде наш циљ", као и Крис Крафт, први директор летења НАСА.

„НАСА је најбоље искористила све инвестиције коју је ова држава у њу уложила", рекао је он. „У томе лежи наша будућност и ја кажем предсједнику Обами - учинимо то, инвестирајмо у нашу будућност."

У тренутку када се у свијету обиљежава 40. годишњица првих корака човјека на Мјесецу НАСА је саопштила да су сви оригинални видео снимци тог историјског догађаја избрисани „због штедње". Свих 200.000 снимака о тој свемирској епопеји, када су се 20. јула 1969. амерички астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин спустили на Мјесечево тло, уништено је, а они који се данас могу видети потичу из архива ТВ станице ЦБС или су снимци направљени уз помоћ кинескопа, уређаја за директно снимање ТВ слика. Снимак првих Армстронгових корака на Мјесецу видјело је у директном преносу на стотине милиона људи широм свијета.

 Сродан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog