Svijet

Ходураски предсједник Зелаја, прецизирао датум повратка из егзила

ТЕГУСИГАЛПА - Предсједник прелазне владе Хондураса, Роберто Мичелети, саопштио је да се и даље противи томе да се свргнути предсједник Мануел Зелаја врати на власт.


Мичелети је ово изјавио дан након што су разговори о окончању кризе у Хондурасу, који су у Сан Хозеу вођени уз посредовање предсједника Костарике, Оскара Аријаса, завршени без договора.

"Мој став је непромијењен", рекао је Мичелети који је дошао на чело прелазне владе послије свргавања Зелаје 28. јуна.

Европска комисија је истовремено саопштила да је суспендовала 65,5 милиона евра помоћи буџету Хондураса, послије неуспјешних преговора о рјешавању кризе у тој земљи.

"Веома жалим што, за сада, није могуће доћи до заједничког рјешења кризе у Хондурасу", изјавила је европски комесар за спољне односе Бенита Фереро-Валднер.

Европска комисија је предвидјела помоћ од 65,5 милиона евра за државни буџет Хондураса, у периоду од 2007. до 2010. године.

Зелаја је изјавио да и даље намјерава да се из егзила врати у домовину.

"Идућег викенда биће завршене све припреме за мој поваратак, у складу са законом и уставом, као и међународним нормама", рекао је Зелаја новинарима у Манагви, главном граду Никарагве.

Британска новинска агенција је примјетила, да је ово први пут да свргнути предсједник прецизира датум свог повратка у земљу.

Зелаја је раније изјавио да ће се вратити у Хондурас, чак и ако преговори пропадну. Из егзила у Никарагви Зелаја је поручио да се враћа "на овај или онај начин".

Портпарол прелазне владе Хондураса, рекао је у суботу да влада неће дозволити Зелајин повратак на власт.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog