Svijet

Израел руши 23 спорна насеља на Западној обали

ЈЕРУСАЛИМ - Израел планира да у једном дану уклони свих 23 неодобрена досељеничка истурена насеља на окупираној Западној обали, пише данас израелски лист "Харец".


У тексту се наводи да ће Израел, евкуацијом ових насеља, испунити давно дато обећање Вашингтону.

Лист не открива када ће ова операција бити спроведена, али истиче да ће војска прошле седмице одржала вјежбу у оквиру припреме за евакуацију.

"Харец" пише да се војска припрема да "присилно евакуише 23 илегална насеља у једном дану", те да је план саставио безбједносни естаблишмент, уз знање премијера Бењамина Нетањахуа.

Израел је изложен све већем дипломатском притиску од стране САД, свог главног савезника, да обустави градњу досељеничких насеља у Западној обали ради обнове мировног процеса са Палестинцима.

Нетањаху је до сада одбијао да прогласи потпуни прекид градње, што је до сада највећи камен спотицања у односима Израела и САД у посљедњих десет година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog