Svijet

Египат: Не путујте у Меку због свињског грипа

КАИРО - Египат се данас придружио земљама које су упозориле осјетљиве муслиманске вјернике да не путују на ходочашће у Меку, након што је једна Египћанка која се вратила из Саудијске Арабије постала прва жртва новог грипа на Блиском истоку и у Африци.


Египатско Министарство здравља упозорило је "старије особе, труднице, дјецу и оне који пате од хроничних болести да не иду на хаџ или ходочашће омра".

Осим годишњег хаџа, на који сви муслимани треба да оду барем једном у животу уколико имају средства за то, вјерници могу да оду на мања ходочашћа у света мјеста, позната као омра, у било које доба године.

Очекује се да ће Саудијску Арабију у наредних пет мјесеци посјетити пет милиона људи, ради обиласка светилишта у Меки и Медини.

Министарство је затражило од њих да одгоде учешће како се не би излагали ризицима од новог грипа, изјава је званичника Министарства здравља Амра Кандила.

Упозорење је упућено уочи састанка арапских министара здравља у Каиру, који ће покушати да координишу мјере пердострожности које ће се предузимати током ходочашћа.

Египатски здравствени званичници изјавили су да ће сви вјерници који се врате са ходочашћа бити стављени у карантин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog