Svijet

Велесиле: Сутра здружена војна вјежба Кине и Русије

ПЕКИНГ - Кина и Русија припремају почетак велике заједничке војне вјежбе у оквиру борбе против тероризма и етничког сепаратизма, јавили су данас кинески државни медији.


Петодневне вјежбе почињу сутра под именом "Мировна мисија 2009". У њој ће учествовати разни типови авиона и јуришних падобранских јединица, пише лист "Дневник народноослободилачке армије".

"Кинеско-руска заједничка војна антитерористичка вјежба је велика акција која има за циљ супротстављање међународном тероризму, етничком сепаратизму и вјерском екстремизму", пише лист.

У тексту се наглашава да ова сарадња није усмјерена против било које треће земље.

У вјежби ће учествовати по око 1 300 војника са обје стране, а штаб ће бити у сјевероисточној кинеској провинцији Ђилин, недалеко од границе двије земље.

Лист пише да ће током вјежбе бити употребљена 22 руска авиона и 40 кинеских авиона, укључујући бомбардере, наоружане хеликоптере и транспортне летјелице.

Двије земље одржале су заједничке вјежбе 2005. и 2007. године, под окриљем Шангајске организације за сарадњу, регионалне безбједносне групе коју чине Кина, Русија и четири државе централне Азије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog