Društvo

Караџић: Оспоравам ''апсолутно све'' у вези са Сребреницом

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас пред Хашким трибуналом да ће оспоравати "апсолутно све" наводе оптужнице која га терети за геноцид над муслиманима у Сребреници у љето 1995. године,


Он је на статусној конференцији рекао да је тврдња да је Војска РС у јулу 1995. убила око 8 000 сребреничких муслимана "мит заснован на погрешним чињеницама".

Караџић је рекао да је у Сребреници стријељано "неколико стотина, а не хиљада ратних заробљеника", преносе београдски медији.

"Све у вези са Сребреницом што је до сада представљено је погрешно... Ми смо увјерени да се ту ради о вишеструком претјеривању и желимо да се утврди ко је стварно страдао... Апсолутно је све спорно", рекао је Караџић.

Он тврди да се "и сада појављују живи људи чија су имена на споменицима", да су "хиљаде људи који су на списковима жртава гласали на првим изборима у БиХ" послије рата, и да су као жртве масовног убиства у Сребреници наведени погинули у сукобима 1992. до 1993. године, и погинули у "великим борбама послије ослобођења Сребренице" јула 1995. године.

Караџић тврди да се "премјештају гробља и сахрањују у Сребреници, да би се повећао број жртава".

"Ми тражимо да се утврди да ли је неко погинуо 1992. или 1995. године и да ли је погинуо у борби или је била егзекуција... Знамо да је било неколико стотина, а не хиљада, везаних ратних заробљеника, који су били стрељани...", рекао је Караџић.

Караџић је затражио да му Тужилаштво достави све ДНК материјале на основу којих је утврђиван идентитет жртава у Сребреници, да би их експерти одбране провјерили.

"Одбрана обећава да ће на идентификацији и броју жртава доћи до највећег изненађења на овом суђењу", рекао је Караџић.

Он је најавио да ће одбрана током процеса изнијети "истинску листу жртава која ће се разликовати у хиљадама од оног што се сада мисли".

Према његовим ријечима, посљедњи је тренутак за утврђивање истине о Сребреници у интересу српског и муслиманског народа, помирења, БиХ и Европе.

"Стварање мита о Сребреници на нетачним чињеницама може се окренути и против Европе, јер може изазвати бијес неких елемената и усмјерити га против Европе", рекао је Караџић.

Тужилац Хилдегард Ерц - Рецлаф рекла је да је "изненађена" Караџићевим захтјевом да му се достави сав ДНК материјал, јер оптужница није заснована на идентитету појединачних жртава, већ на томе што су оне у великом броју нађене у масовним гробницама.

Наводећи да је оптужба вјеровала да није спорно да су нађена тијела из Сребренице, Ерц- Рецлаф је рекла да је изненађена што Караџић, "како изгледа, и то оспорава".

Караџић је узвратио да се "не може закључивати на основу броја тијела" и указао да је до сада "пронађено" око 2.500 жртава, а да хашко тужилаштво "помиње број од 8.000" убијених.

Оптужница терети Караџића, осим геноцида у Сребреници и за геноцид и злочини против човјечности над муслиманима и Хрватима у више других општина у БиХ, те узимање међународних талаца.

Караџића су ухапсиле власти Србије 21. јула прошле године, а у првом појављивању пред судијом Трибунала, крајем јула и крајем августа, он је одбио да се изјасни о кривици, послије чега је судија Бономи, у складу са правилима, у спис увео да се оптужени не осјећа кривим.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog