Društvo

Додик: Нема рецесије ни рестрикције плата буџетских корисника

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да је индустријска производња, према данашњим званичним подацима, у посљедњих шест мјесеци повећана за 17,2 одсто, наглашавајући да је то показатељ да је економска ситуација у Српској потпуно другачија него у региону.


"Ми смо свјесни да има предузећа која су у веома тешкој ситуацији која их прати задњих мјесеци, па и читаву годину, али у сваком случају, кумулативно гледано, наша производња расте и ми се врло одлучно супротстављамо растућој свјетској економској кризи тиме што покушавамо да стално одржавамо раст индустријске производње", рекао је Додик .

Предсједник Владе је потврдио да у РС нема рецесије и да је успјела задржати стабилно финансирање, посебно оних грана које директно зависе од буџета.

Он је напоменуо да неће бити рестрикција плата буџетских корисника, као ни било ког вида "кресања" у областима које је Влада РС утврдила као приоритете.

Премијер РС је истакао да жели да јавности буде упозната са детаљима везаним за економску ситуацију у Српској, тим више јер оваквим токовима РС задржава стабилност фондова, посебно Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања.

Он је нагласио да ће у том смислу Влада РС наставити даљи дијалог са синдикатима по свим овим питањима.

"Водићемо дијалог и са синдикатима који `покривају` буџетске потрошаче, а уколико дође до одређеног пада прихода, ми нећемо оклијевати да евентуално у мјесецима који долазе, смањимо плате, јер не желимо да Српску, након нас, оставимо дужну и задужену и због тога ћемо водити сталне дијалоге са синдикатима", нагласио је Додик.

Он је рекао да је највећа брига Владе РС усмјерена према стању у привреди, гдје се чини све како би се пружила максимална помоћ привредним организацијама које имају потешкоћа.

Према његовим ријечима, ситуација у РС је далеко боља него у окружењу, потсјећајући да чак и САД која је "убризгала неколико хиљада милијарди у свој привредни систем, не показује знакове опоравка", да и многе западноевроске земље трпе велику кризу и имају значајан пад индустријске производње, напомињући такође и примјер Хрватске која је пред сломом финансијског система.

"Федерација БиХ, са којом дијелимо БиХ, је у врло тешком финансијском и економском колапсу и зато мислим да грађани у РС треба да буду спокојни што се тиче наше економије и будућности", поручио је премијер Додик након данашње сједнице Владе РС у Бањој Луци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog