Društvo

Влада РС: Премије за млијеко-20 фенинга по литру

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске одлучила је на данашњој сједници да премија произвођачу за литар млијека износи 20 фенинга.


"Укинуте су доње и горње границе које су се односиле по грлу стоке на мјесечном нивоу", изјавио је данас помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Зоран Ковачевић.

Он је рекао новинарима након сједнице Владе да ће, на основу постојећег Правилника о квалитету свјежег сировог млијека, чија је примјена продужена за још два мјесеца, обрачуната премија у августу за литар млијека екстра класе изности 20 фенинга, прве класе 18 фенинга, друге 16 фенинга, треће 14 фенинга, док за млијеко ван тих класа нема премија.

"Циљ је да се у наредном периоду што већи број произвођача потруди да ради на хигијенској исправности млијека и да до краја године постигне што бољи финансијски ефекат и што бољи квалитет. То уједно значи и побољшање заштите потрошача", навео је Ковачевић.

Он је рекао да је Влада разматрала и Извјештај Комисије за утврђивање имовине у државној својини у пољопривредним задругама, додајући да је то други извјештај који је радила ова комисија, те да Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства задње двије три године активно ради на снимању стања у задружном сектору.

"Битно је имати потпуно стање у задружном сектору, знати њихове билансе стања и успјеха, јер на тим базама се одлучује по питањима пружања предвиђене финансијске помоћи за задруге. На тај начин се долази до правих података о стању имовине у задругама, те о стварном броју задруга", навео је Ковачевић.

Он је истакао да је од 384 регистроване задруге 129 поднијело финансијске извјештаје, што потврђује да постоји велики број задруга "на папиру", а да имовина којом су располагале није у функцији.

Ковачевић је додао да је циљ свих тих активности да се задружна имовина стави у функцију, у првом реду задругама које функционишу и раде.

"Циљ је потврдити њихову имовину, а такође ставити на располагање имовину новооснованим задругама на нивоу локалних заједница", рекао је Ковачевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog