Svijet

Прекрајања граница: Вратити Јужни Тирол Аустрији

БЕЧ - Мартин Граф, трећи предсједник аустријског парламента, политичар екстремно десне оријентације, изјавио је да сматра да би грађани Јужног Тирола, региона који припада Италији, требало да се изјасне на референдуму о „повратку у састав Аустрије".


„Јужни Тирол је дио цијелог Тирола. То је важна тачка идентификације. Јужни Тирол има већинско немачко говорно становништво, које се тако и изјашњава", казао је политичар десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) у интервјуу бечком дневнику „Пресе".

„Вјерујем у право на самоопредељење народа. Грађанима Јужног Тирола то право је оспорено откад је та територија дата Италији након Првог светског рата", рекао је Граф.

„Све је питање политичких оквира. Постоји још увек јако много Тиролаца, на југу као и на сјеверу, који се залажу политички за уједињење. Али то се не зна све док се становништво не пита", објаснио је Граф, додајући да се „на прољеће 1989. није вјеровало ни у уједињење двије Немачке".

„Ја сам за ненасилно право на самоопредељење народа. Ако се помјерање граница догађа зато што то становништво жели онда не видим разлог да се томе не изађе у сусрет. То исто смо мислили и приликом распада бивше Југославије. Зашто се ускраћују права Јужним Тиролцима која су имали Словенци, Хрвати и други народи. То питање се мора поставити", рекао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog