Svijet

Исланд: После краха привреде ЕУ нема алтернативу

БРИСЕЛ - Министри спољних послова Европске уније затражиће сутра од Европске комисије да процијени спремности Исланда да почне преговоре о чланству у ЕУ, наведено је у нацрту изјаве у који је Ројтерс имао увид.


Функционери Европске комисије су изјавили да се не зна колико ће трајати доношење процјене, али да је најкраћи рок до сада био 14 мјесеци.

„У случају Исланда то ће, вероватно, бити брже изводљиво", изјавио је неименовани дипломата Комисије, додавши да ће се процес брже одвијати него што се предвиђа за земље западног Балкана.

Европски министри ће током дводневног самита потврдити и да све земље западног Балкана имају европску перспективу.

Исланд је прије 10 дана поднео кандидатуру за чланство у Унији, с обзиром на то да је та острвска земља са 320.000 становника у сјеверном Атлантику готово доживјела банкрот због посљедица глобалне економске кризе.

Иако преговори о приступању ЕУ обично трају више година, Исланд захваљујући дугој демократској традицији и чланству у Европској зонислободне трговине (ЕФТА) може да се нада бржем приступању.

Уколико се становништво Исланда на референдуму изјасни о уласку у ЕУ, а разговори крену добро, политички аналитичари сматрају да би Исланд могао да се придружи најуспјешнијој регионалној интеграцији у свијету до јула 2011.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog