Svijet

Билт: ЕУ може изгубити кредибилитет

ЛОНДОН - Европска унија ризикује да изгуби кредибилитет и допринесе политичкој нестабилности на Балкану, ако земље региона не приближи чланству у ЕУ, изјавио је лондонском Фајненшел Тајмсу шеф шведске дипломатије Карл Билт, чија земља предсједава европском двадесетседморицом.


Билт је оцијенио да би националисти у региону поново могли да ојачају на рачун проевропских снага у неколико бивших југословенских република, у случају да изгледи за учлањење у ЕУ почну да слабе.

Према Билтовим ријечима, ЕУ је имала шансу у Србији, где од прошлогодишњег реизбора шефа државе Бориса Тадића јачају проевропске снаге, али ако се европски замах успори или потпуно заустави, постоји опасност да кормило земље преузму друге снаге.

Та опасност не односи се само на Србију, пише Фајненшел Тајмс, наводећи да су Хрватска и Македонија једини званични кандидати за чланство у ЕУ из региона, с тим што су преговори Загреба запели због спора са Словенијом око граница, а са Скопљем нису ни почели.

Билт је изјавио да би због препирки политичара у Босни и Херцеговини та земља могла далеко да заостане за сусједима на путу ка чланству у ЕУ, преноси Радио Би-Би-Си.

Неукључивање БиХ на списак земаља чији би грађани од јаунара у ЕУ могли да путују без виза било је упозорење тамошњим политичарима да ће, ако не предузму акцију, воз из станице кренути без њих, рекао је Билт.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog