Svijet

САД и В.Британија преговарају са талибанима!

ЛОНДОН - САД и Велика Британија покренуле су заједничку акцију која би требало да омогући разговоре њихових изасланика са талибанима, пише британски дневник "Гардијан".


Према писању листа, тај потез је без преседана и циљ ове кључне промјене, за коју се већ више од годину дана залажу припадници британске обавјештајне службе, јесте постизање напретка у сукобима у Авганистану који трају већ осам година.

Британски министар иностраних послова Дејвид Милибанд је, представљајући нове напоре за постизање политичког рјешења у Авганистану, нагласио и да ће власти у Кабулу убудуће морати да се понашају одговорније.

"Гардијан" истиче да ће авганистански предсједник Хамид Карзај на предстојећим предсједничким изборима у августу однијети убједљиву побједу, након чега ће Британија и друге чланице НАТО са војницима у Авганистану од њега одлучније захтијевати да предузме мјере како би његова влада била ефикаснија и мање корумпирана.

Други британски лист "Индипендент" оцјењује да се не треба плашити разговора са талибанима и подржава идеју о одвајању умјерених од екстремних елемената.

"Индипендент" подсјећа да је приједлог Милибанда одраз сличне идеје коју је раније ове године изнио амерички предсједник Барак Обама када је рекао да би умјеренијим борцима у редовима талибана требало понудити амнестију, уколико се процијени да би то допринјело окончању побуне.

Како наводи лист, то на први поглед изгледа контрадикторно, јер се нуди примирје а истовремено воде борбе са екстремистима.

"Међутим, то има смисла с обзиром на чињеницу да талибани нису јединствена група, већ мјешавина тврдокорних исламиста, плаћеника, трговаца дрогом и оних који се боре против власти у увјерењу да ће талибани на крају побиједити. Контакти са талибанима могли би да се покажу опасни ако се због њих стекне утисак да је Карзај само `марионетски владар`. То би био `пољубац смрти` не само за авганистанског предсједника већ и за наде запада да ће стабилизовати ситуацију у Авганистану", закључује "Индипендент".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog