Svijet

Јапан прима вођу побуњеника из кинеског Синђијанга

ТОКИО - Лидер кинеске мањине Ујгура у егзилу, Ребија Кадир, боравиће данас у Јапану и њена посјета изазвала је незадовољство Кине, која је оптужује да је одговорна за недавно етничко насиље на сјеверозападу најмногољудније земље на свијету.


Кадир, која је лидер Свјетског конгреса Ујгура са сједиштем у САД, боравиће пет дана у Јапану и очекује се да ће затражити подршку за ову, углавном муслиманску мањину након сукоба у региону Синђијанг.

Према ријечима њених присталица у Јапану, она би требало да сутра одржи конференцију за новинаре и да се састане са члановима странке премијера Тара Аса, мада из јапанске владајуће странке није било саопштења о могућим званичним контактима.

Аналитичари наводе да ће било која врста званичног контакта са Јапаном сигурно изазвати незадовољство Кине, која Кадирову оптужује за организацију сукоба између Ујгура и Хан Кинеза у Синђијангу у којима је страдало више од 190 лица. Она негира оптужбе.

Кинеско Министарство иностраних послова изразило је "снажно незадовољство" одлуком Јапана да дозволи улазак Кадирове, која је провела шест година у кинеском затвору прије него што је 2005. године ослобођена након притиска САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog