Društvo

Илиндан: Челична крила српске армије

БЕОГРАД - Припадници Ваздухопловства Војске Србије обиљежавају 2. август - Дан рода авијације, у знак сјећања на 1893. годину, када је наређењем краља Александра Обреновића предвиђено оснивање ваздухопловних балонских одјељења при свакој дивизији српске војске.


Прве ваздухопловне јединице Српска војска основала је мање од једне деценије након првог лета браће Рајт у САД.

Тадашњи војни министар војни Радомир Путник је већ 24. децембра 1912. године потписао одлуку о оснивању Ваздухопловне команде у чији су састав ушли Голубија пошта, Балонско одјељење са три балона, Водонична централа и Аеропланско одјељење са 12 авиона.

Први аеродром изграђен је на Трупалском пољу код Ниша.

Србија је тако постала једна од првих 15 земаља у свијету која је имала ратно ваздухопловство и једна од пет држава које су користиле авијацију у борбеним дејствима, односно у Балканским ратовима.

Послије окупације Србије у Првом свјетском рату, српска авијација је престала да постоји, али је већ 1916. године основана Српска авијатика која је имала пет српско-француских ескадрила и која је дала велики допринос пробоју Солунског фронта и ослобођењу домовине 1918. године.

Садашње Ваздухопловство Војске Србије успостављено је након распада државне заједнице Србије и Црне Горе 2006. године од људства и ратне технике који су остали на аеродромима у Србији.

Командант Ваздухопловства је бригадни генерал Ранко Живак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog