Politika

Чолак: Ускоро споразум о правној помоћи са Хрватском

САРАЈЕВО - Министар правде БиХ, Бариша Чолак, изразио је увјерење да ће ускоро бити усвојени споразуми између БиХ и Хрватске о измјени ранијег споразума о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима и међусобном извршењу судских одлука у кривичним стварима.


Он је потврдио да ће већ на наредној сједници Савјета министара БиХ бити разматрано закључивање ових споразума, додавши да су све измјене са Хрватском у потпуности договорене.

"У складу са процедурама, измјене би требало да буду усвојене на Савјету министара, Предјседништву и Парламентарној скупштини", рекао је Чолак.

Он је додао да ће, према измјенама договора о међународној правној помоћи у грађанским кривичним стварима, бити знатно побољшана сарадња двије земље у погледу размјене информација и документације.

Чолак је појаснио да ће кривична евиденција бити размјењивабна директно преко правосудних органа двије земље, а не дипломатским путем, као до сада, и додао да ће споразум унаприједити сарадњу и у погледу коришћења матичне евиденције што ће грађанима олакшати процедуре добијања неопходних докумената.

Споразум о међусобном извршењу судских одлука у кривичним стварима дефинише да све правомоћне пресуде БиХ и Хрватске могу бити извршене у једној или другој земљи, зависно од тога гдје се осуђеник налази.

"Осуђеници неће моћи, као до сада, одлучивати о томе хоће ли ићи у затвор или не. Ако је пресуда правомоћна, казна, према споразуму, мора бити издржана. Без обзира на то гдје се осуђеник налази, у БиХ или Хрватској, ићи ће на одслужење казне", рекао је Чолак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog