Politika

СНСД: Суд и Тужилаштво БиХ - филијале ОХР

БАЊА ЛУКА - Суд и Тужилаштво БиХ нису настали као правосудне институције, него као филијале Канцеларије високог представника и зато њихов мандат треба да престане 1. децембра ове године, саопштено је из Савеза независних социјалдемократа.


"Страни тужиоци и судије наметнути су законима високог представника, а потом и именовањима од ОХР. Уставом БиХ, као анексом 4 Дејтонског споразума, нису предвиђени никакви правосудни органи на нивоу БиХ, осим Уставног суда", подсјећају из СНСД.

У саопштењу СНСД наглашава се да је неуставно и незаконито страним тужиоцима и судијама дати апсолутни имунитет, што је, како се наводи, резултирало њиховом неодговорношћу и намјерном селективношћу у односу на предмете у којима су процеусирани Срби и Хрвати.

"Не може се БиХ звати државом све док њеним грађанима суде страни дипломатски агенти", констатовао је СНСД.

СНСД истиче да су Тужилаштво и Суд БиХ, умјесто да оправдају своје постојање пресудама донесеним по правди ради помирења и изградње повјерења, створили додатне подјеле у ионако подијељеном друштву.

"То и не чуди, јер су они у опису послова и под контролом лажног високог представника Рафија Грегоријана", истичу у СНСД.

У овој странци сматрају да би одласком страних тужилаца и судија било завршено једно поглавље правосудне лакрдије под патронатом ОХР, те да до краја године треба завршити и "агонију БиХ која се зове ОХР", трансформацијом у специјално представништво ЕУ.

"Тиме ће престати криза која постоји у БиХ, највише због тога што Рафи Грегоријан губи одлично плаћено радно мјесто", наводи се саопштењу СНСД.

Komentari
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog