Politika

СНСД: Суд и Тужилаштво БиХ - филијале ОХР

БАЊА ЛУКА - Суд и Тужилаштво БиХ нису настали као правосудне институције, него као филијале Канцеларије високог представника и зато њихов мандат треба да престане 1. децембра ове године, саопштено је из Савеза независних социјалдемократа.


"Страни тужиоци и судије наметнути су законима високог представника, а потом и именовањима од ОХР. Уставом БиХ, као анексом 4 Дејтонског споразума, нису предвиђени никакви правосудни органи на нивоу БиХ, осим Уставног суда", подсјећају из СНСД.

У саопштењу СНСД наглашава се да је неуставно и незаконито страним тужиоцима и судијама дати апсолутни имунитет, што је, како се наводи, резултирало њиховом неодговорношћу и намјерном селективношћу у односу на предмете у којима су процеусирани Срби и Хрвати.

"Не може се БиХ звати државом све док њеним грађанима суде страни дипломатски агенти", констатовао је СНСД.

СНСД истиче да су Тужилаштво и Суд БиХ, умјесто да оправдају своје постојање пресудама донесеним по правди ради помирења и изградње повјерења, створили додатне подјеле у ионако подијељеном друштву.

"То и не чуди, јер су они у опису послова и под контролом лажног високог представника Рафија Грегоријана", истичу у СНСД.

У овој странци сматрају да би одласком страних тужилаца и судија било завршено једно поглавље правосудне лакрдије под патронатом ОХР, те да до краја године треба завршити и "агонију БиХ која се зове ОХР", трансформацијом у специјално представништво ЕУ.

"Тиме ће престати криза која постоји у БиХ, највише због тога што Рафи Грегоријан губи одлично плаћено радно мјесто", наводи се саопштењу СНСД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog