Svijet

Бил Клинтон у Сјеверној Кореји

СЕУЛ - Бивши амерички предсједник Бил Клинтон допутовао је данас у Сјеверну Кореју у покушају да преговара о ослобађању двије америчке новинарке осуђене због "тешких кривичних дјела", јавила је јужнокорејска агенција Јонхап.


Посјета је услиједила у вријеме повећаних тензија на Корејском полуострву. Аналитичари сматрају да је у Сјеверној Кореји у току рјешавање питања насљедника вође Ким Јонг Ила. За то вријеме, земља одбија да се врати преговорима о укидању свог нуклеарног програма.

Сјевернокорејска агенција КЦНА потврдила је Клинтонов долазак и објавила да је бившег америчког државника дочекао потпредсједник скупштине и главни преговарач о нуклеарном питању Ким Ће Гван, који обавља у функцију замјеника министра спољних послова.

Америчке новинарке осуђене су прошлог мјесеца на 12 година тешког рада након што су их сјевернокорејске снаге ухапсиле на граници са Кином у марту. Оне су биле оптужене за илегалан улазак у земљу и клевету.

Амерички званичници страхују да би Сјеверна Кореја могла да употреби новинарке у покушају да ублажи међународни притисак поводом свог оружаног програма и превазиђе санкције УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog