Politika

Петар Џодан: Злочинци из "Олује" никада неће бити кажњени

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења Срба избјеглих из Хрватске, Петар Џодан, сматра да злочини почињени над Србима у акцији хрватске војске "Олуја" неће бити кажњени, јер би у том случају требало да одговара комплетно војно-политичко руководство Хрватске.


"Познато је да неки од налогодаваца у `Олуји` данас нису живи, тако да би преживјели морали да кажу ко им је издавао инструкције, шта је нуђено,а шта обећавано", рекао је Џодан.

Према његовим ријечима, у акцији "Олуја" из Хрватске је протјерано више од 220.000 Срба, а до данас се вратило њих око 60.000, и то углавном старијих од 70 година.

Џодан је истакао да је повратак Срба у Хрватску завршена прича, додајући да међународна заједница и Хрватска нису прихватиле масовни повратак Срба.

"Увјерен сам да је за Србе у Хрватску повратак дефинитивно завршен. Око 40.000 Срба није успјело да рјеши своје станарско право у Хрватској до данас, јер тамо не признају статус друштвених станова и та прича је за њих завршена", навео је Џодан.

Коментаришући најављено потписивање Споразума о међусобном извршавању судских одлука о кривичним дјелима, који намјеравају да потпишу Хрватска, БиХ и Србија, Џодан је рекао да ће, уколико дође до реализације тог споразума или се у одређеним дијеловима не огради, велики број људи из РС завршити у затворима.

"Циљ овог споразума је да се Хрватска ријеши случаја Главаш. Хрватској одговара да Главаш буде притворен у БиХ, а не тамо. О стварној намјери овог споразума наши политичари треба добро да се замисле прије него што буде касно", сматра Џодан.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа одбране, на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације - РСК. Хрватска војска је дан касније ушла у готово напуштен Книн.

Подручје захваћено хрватском офанзивом напустило је више од 200 000 Срба, односно готово цјелокупно српско становништво, а колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима кренуле су преко подручја РС према Србији.

Војна акција "Олуја" убраја се у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у овој акцији Хрватске војске погинуло је или нестало 1 922 Србина. Од укупног броја жртава до сада је ријешена судбина 813, док се на евиденцији несталих још води 1 109, од чега 756 цивила међу којим су 364 жене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog