Svijet

САД: Познат идентитет и осмог терористичког завјереника

МАЈАМИ - Америчке власти синоћ су објавиле идентитет осмог осумњиченог члана групе из Сјеверне Каролине која је наводно планирала терористичке нападе у иностранству, укључујући Косово.


Џад Кенан Мохамад оптужен је са још седам особа за завјеру с циљем пружања материјалне подршке терористима и завјеру ради убиства, отмице, сакаћења и повређивања људи, пише у оптужници која је отпечаћена у америчком окружном суду у Сјеверниј Каролини.

Прошле седмице оптужницом је било обухваћено седам особа.

Тужилаштво тврди да је вођа групе Данијел Патрик Бојд прошао терористичку обуку у логорима у Пакистану и Авганистану од 1989. до 1992. године.

Они кажу да се Бојд борио против совјета у Авганистану и искористио то искуство за оснивање сопствене организације за обуку бораца и планирање напада у иностранству.

Оптужница терети Бојда и остале да су путовали у Газу, Израел, Јордан, Пакистан и на Косово ради планирања или прирпеме напада.

Тужилаштво наводи да нема индикација да су они повезани са неком другом међународном милитантном организацијом, или да су планирали нападе унутар САД. Оптужница не терети чланове групе за извођење било ког напада.

Оптужени су, поред Бојда и Мохамада, Хисен Шерифи, Анес Субашић, Закарија Бојд, Дилан Бојд, Мохамад Омар Али Хасан и Зијад Јаги.

Седморица су држављани САД, а Шерифи потиче са Косова и илегално борави у САД, пише у оптужници.

Саслушање пред судом заказано је за данас.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog