Politika

СНСД подржава рокаду: Тарик Садовић - Садик Ахметовић

Да у политици нема пуно обзира и логике приликом вербализације својих недосљедних и углавном противрјечних одлука, сазнали смо и обзнањивањем да је кандидат СДА за министра безбједности БиХ, Садик Ахметовић, "прихватљиво рјешење јер долази из Републике Српске".


То су ријечи посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ, Лазара Продановића, који додаје: "Нема разлога да не подржимо избор Садика Ахметовића у парламенту чим се заврше све провјере и процедуре које томе претходе".

Он је појаснио да ни претходна два кандидата за министарску функцију нису била спорна у вези са њиховим професионалним референцама, већ је проблем био у томе што нису били из РС.

Претходна два кандидата за министарску функцију нису била спорна у вези са њиховим професионалним референцама, већ је проблем био у томе што нису били из РС

Посланик ХДЗ 1990 Винко Зорић најавио је да ће ова странка подржати кандидата ког предложи СДА и који прође неопходне провјере и додао да нема ништа спорно у кандидатури Ахметовића.

Посланик Странке за БиХ Ремзија Кадрић каже да ће ова партија подржати приједлог странке којој та позиција припада, те истакао значај именовања министра у тако важном ресору као што је безбједности.

Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да су првобитно кандидати били Халид Гењац и Сенад Шепић, али да је било неопходно задржати и ентитетски баланс у Савјету министара БиХ.

"Садик Ахметовић је квалитетан кандидат и већ има значајно политичко искуство да би могао обнашати ову одговорну функцију. Он је из Сребренице, чиме је испуњена и обавеза да једна трећина министара буде из РС. Очекујем да ће се процедуре именовања завршити ускоро и да ће преузети министарску функцију у септембру", нагласио је Тихић.

Никола Шпирић не жели да се бави процјенама колико је Ахметовић добар кандидат за ову функцију

Предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић, изјавио је јуче да не жели да се бави процјенама колико је Ахметовић добар кандидат за ову функцију, истакавши да је право странке да кандидује човјека који ће наставити да се бави пословима из подручја Министарства безбједности.

Садик Ахметовић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник СДА, кандидат је за министра безбједности БиХ, одлучено је након сједнице кадровске комисије и Предсједништва СДА.

"Имао сам и обавезу као потпредсједник странке да се прихватим овако одговорне функције. Овај ресор је веома важан како за унутрашње стање у БиХ, тако и за европске интеграције. Рано је причати о конкретним стварима и сачекаћемо да све процедуре прођу", рекао је јуче Ахметовић.

Законски рок за ове провјере је 30 дана, па већина посланика у парламенту БиХ. Очекује да ће о именовању Садика Ахметовића одлучивати на сједници 2. септембра.

 

Komentari
Blog