Svijet

Сакашвили се "плаши новог рата"

ТБИЛИСИ - Грузијски предсједник Михаил Сакашвили упозорио је данас на ризик од обнове сукоба са Русијом, у вријеме тензија уочи прве годишњице од њиховог рата око отцијепљеног региона Јужне Осетије.


Сакашвили је позвао САД и ЕУ да пошаљу "јасну поруку" Москви, како би помогли да се избјегне нови рат.

"Постоји ризик. Руси врше сталан притисак. Посљедњи руски војни маневри су забрињавајући. Они одбијају да одговоре на позиве посматрача ЕУ, а медији у Москви извјештавају о сукобу у блиској будућности", рекао је Сакашвили француској станици РТЛ.

Русија је јуче оптужила Грузију за припрему серије "провокација" на де факто граници са Јужном Осетијом, а обје стране међусобно се оптужују за извођење бомбашких и минобацачких напада.

"Према нашим иформацијама, грузијско руководство организује разне `догађаје` на гранци са Јужном Осетијом на годишњицу 7. августа", изјавио је замјеник руског шефа дипломатије Григориј Карасин и оцијенио да ови потези имају провокативан карактер.

Руско Министарство одбране током викенда је упозорило да војска задржава право да узврати пуном снагом уколико Тбилиси настави да "провоцира" руску страну.

Прије готово годину дана режим Михаила Сакашвилија је пробао да на силу заузме отцијепљену покрајину Јужну Осетију, што је Русија оцијенила као чин агресије и признала Ј. Осетију и Абхазију као независне државе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog