Društvo

Ђилас засад не подржава геј параду у Београду

БЕОГРАД - Најпознатији српски геј активиста Бобан Стојановић саопштио је да је непријатно изненађен и разочаран изјавом градоначелника Београда Драгана Ђиласа да сексуално опредјељење треба оставити између четири зида и истакао да градоначелник "једноставно мора" да подржи предстројећу геј параду у Београду, који је, како тври, препун геј особа.


"Као градоначелник, Ви не морате да будете геј активиста, али Ви, господине Ђиласу, једноставно морате да подржите Поворку поноса, то је Ваша обавеза, разлог због кога смо Вас изабрали, то је Ваша одговорност", наводи Стојановић у отвореном писму Ђиласу, у којем га подсјећа да је гласао за њега.

Истичући да говори само у своје, а не у име организатора Поворке поноса, Стојановић наводи да се геј парада "не разликује много од колективног вјенчања испред Скупштине града или обиљежавање Дана породице", јер "све су то манифестације које у својој сржи позивају на слављење живота и љубави".

Стојановић износи тврдње да ЛГБТ (лезбо-геј-би-трансексуална) популација "чини 10 одсто грађана Београда", што, како каже, "на изборима није мали проценат".

"Загризите, оно што је мали корак за Вас јесте велики корак за овај град! Верујем да ће за већину Ваших колега, градоначелника и градоначелница Европских метропола, Поворка поноса у Београду значити промену слике о Србији и њеном главном граду", сматра он.

Он наводи да је Београд пун ЛГБТ особа, које заснивају своје везе, породице, воде љубав, рађају дјецу и да је "само потребно да се та љубав легализује: правно и симболички".

"Зато бих волео да се видимо у београдској Поворци поноса, да се видимо на свим другим догађајима које као активисти и активистиње за људска права организујемо како би показали колико је овај град (заправо) ОК. Баш као што је и геј ОК", каже Стојановић.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је, поводом одржавања предстојеће Геј параде у Београду, рекао "Вечерњим новостима" од 2. августа да је "свачије сексуално опредјељење приватна ствар" и да, по његовом мишљењу, треба да остане у оквиру четири зида.

"Бојим се да ће уз сву активност полиције бити тешко заштитити учеснике параде. Сматрам да такве манифестације треба избегавати", рекао је тада Ђилас, који је уједно осудио и то што припадници екстремних организација, зарад 'чистоте српства', каменују и нападају геј популацију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog