Društvo

Aбу Хамзин јатак - директор КПЗ Зеница

БАЊА ЛУКА - Директор Казнено-поправног затвора (КПЗ) Зеница Нихад Спахић требало је да буде смијењен по кратком поступку због пуштања на слободу затвореника Караја Камела бин Алија и филмског бјекства овог екстремно опасног осуђеника, оцијенио је члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Слободан Шараба.


"Спахић је требало да буде смијењен по кратком поступку. Недопустива је пракса да се према свим затвореницима предузимају исте мјере и радње приликом издржавања казне. У затвору се налазе људи различитих профила и нивоа одговорности. Самим тим, није једнака тежина одговорности. Одговорност Бин Алија, познатијег као Абу Хамза, је далеко већа од других, слободније речено, обичних затвореника", оцијенио је Шараба.

Он је нагласио да из тих разлога нема сумње у велику одговорност директора КПЗ Зеница, који се, како је навео, на основу утврђеног може сматрати једним од јатака Абу Хамзе.

Објашњавајући разлоге због којих се не могу примјењивати исти аршини за све осуђенике, Шараба је објаснио да неки затвореници изазивају велики страх у јавности због евентуалног изласка на слободу.

"Није исто пустити на слободу затвореника који служи казну због крађе или особу која је у неким земљама проглашена пријетњом за националну безбједност, попут Абу Хамзе. У овај случај, по свему судећи, уплетено је мноштво субјективних фактора. Руководство КПЗ Зеница очито је имало неке слабости према Абу Хамзи", истакао је Шараба.

Према његовом мишљењу, наивно звучи изјава коју је Спахић дао након хапшења Абу Хамзе када је навео да ће провести 20 дана у самици и да ће му казна затвора бити продужена за период који је провео у бјекству.

Шараба је оцијенио да су акти на основу којих раде казнено-поправне установе врло лоши.

"Правилник о унутрашњем реду је катастрофалан. Надлежно министарство под хитно мора измијенити тај правилник. Биће неопходно анализирати овај проблем на сједници Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ како би нека законска рјешења било пооштрена. Чињеница је да су нека рјешења лоша", рекао је Шараба.

Бјегунац из КПЗ Зеница Карај Камел бин Али (43), познатији по надимку Абу Хамза, ухапшен је у петак око 22.00 часа у зеничком насељу Пехаре.

Након што је саслушан у просторијама Полицијске управе Зеница, Бин Али је око пола ноћи пребачен у Казнено-поправни завод Зеница, гдје је 27. јула требало да се врати са кориштења ванзаводских погодности.

Бин Али је је у КПЗ Зеница служио затворску казну од 34 мјесеца због разбојништва и недозвољеног држања оружја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog