Svijet

Фатах за Палестинску државу уз Израел

ВИТЛЕЈЕМ - Палестински покрет Фатаха заложио се на првој конференцији послије двадесет година, за стварање државе Палестинаца поред Израела, подвлачећи тиме идеолошки сукоб с екстремистичким палестинским покретом Хамас.


На скупу у Вителејему делегати Фатаха су гласали за платформу која позива на стварање палестинске држава на Западној обали и у појасу Газе, док се истовремено задржава право покрета да се оружјем боре против израелске окупације.

Истовремено је затражено од Палестинаца да користе мирољубива стредства за вршење притиска на Израел, попут демонстрација и подржавања бојкота Израела у иностранству.

Израелски министар одбране Ехуд Барак оцјенио је платформу Фатаха као „необећавајућу".

„Не постоји други начин на Блиском истоку, него да се сједне и постигне договор и сагласност за мир у региону и аранжаман између нас и Палестинаца", рекао је Барак.

Фатах је главни елемент Палестинске ослободилачке организације. Смрт лидера Јасера Арафата 2004. обиљежила је почетак значајног пада популарности покрета. Насљедник Арафата, Махмуд Абас, нема харизму претходника и митски статус међу Палестинцима.

Делегати су бирали чланове два главна тијела Фатаха - 80 чланова револуционарног савјета и 18 чланова централног комитета. Тиме би, према ријечима једног званичника Фатаха, требало да буде окончана борба око легитимитета лидерства.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog