Društvo

Оптима група преузела 10 пумпи "Зовко"

БАЊА ЛУКА - "Оптима група", фирма у саставу руског "Њефтгазинкора", послије приватизације Нафтне индустрије РС (Рафинерије нафте у Броду, Рафинерије уља у Модричи и ланца од 78 бензинских пумпи "Петрол"), ријешила је да се прошири и на Федерацију БиХ.


Руси су купили 10 бензинских пумпи "Зовко", од чега осам у Федерацији и двије у Брчко дистрикту. Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић каже да је поступак преузимања пумпи "Зовко" у току, али да је ова фирма, у жељи да прошири тржиште, заинтересована и за куповину још неколико пумпи у РС.

"Имамо намјеру да купимо и пумпе у ширем региону, Црној Гори, Хрватској, Србији", истакао је Шћепановић.

У "Оптима групи" кажу да су већ сада достигли европски квалитет својих производа, кад су у питању нафтни деривати, тако да "евродизел" већ има такозвани стандард "евро 4".

"Крајем 2010. односно почетком 2011. године планирамо да све гориво из Рафинерије, не само `евродизел`, достигне тренутно највиши стандард `евро 5`, који се тиче заштите животне средине", каже Шћепановић.

Шћепановић је потврдио да је у Рафинерији нафте у Броду у априлу престала производња дизела "Д-2", а у току јуна ово гориво је престало да се продаје на "Петроловим" пумпама и сада се производи "евродизел", који има потребне количине сумпора.

Он напомиње да су сви бензини и евродизел који се производе у Рафинерији у Броду квалитетни, али да једино за сада не испуњавају најоштрије захтеве за заштиту човјекове околине.

"Људи мјешају ове ствари, па мисле да је гориво које сипају на нашим пумпама неквалитетно. Дакле, гориво је квалитетно, а ми радимо на унапређивању стандарда за наше производне погоне и смањењу садржаја штетних материја, које утичу на здравље човјека, јер нове технологије ове услове стално помјерају", истиче Шћепановић.

У "Оптима групи" кажу да би као домаћи произвођач жељели да добију подршку државе, баш као што је добијају конкурентске рафинерије у сусједној Хрватској и Србији.

"Не тражимо повлашћени положај, само исте услове. Сада смо у неравноправном положају, јер не важе исти услови за извоз нашег горива у Хрватску и Србију, и за увоз горива из тих земаља у БиХ. Сусједне државе су у своје законе уградиле одредбе о квалитету којима штите своје произвођаче, тако да ми њима не можемо да конкуришемо у Хрватској и Србији, а они нама могу у БиХ", каже Шћепановић.

У "Оптима групи" кажу да ће производња нафтних деривата и послије престанка производње дизела "Д-2" у бродској рафинерији, до краја године остати на садашњем нивоу 100.000 тона горива мјесечно.

До краја прве половине 2010. године планира се повећање производње са садашњих 1,2 милиона на 1,8 милиона тона годишње, а 2011. на три милиона тона. Рафинерија ће свој пуни капацитет достићи кад преради 4,2 милиона тона нафтних деривата годишње.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog