Kultura

Почео џез фестивал Нишвил

НИШ - У Нишу је почео џез фестивал "Нишвил" на коме ће до недјеље, 16. августа, када се завршава, наступити 40 бендова и 300 музичара из 24 земље.


Дугогодишњи диригент "Биг бенда" Радио-телевизије Београд Војислав Бубиша Симић отворио је синоћ фестивал на древној нишкој Тврђави.

Симићу је прве фестивалске вечери урученаа награда за животно дјело.

Прве вечери наступила је холандска саксофонисткиња Кенди Далфер, са специјалним гостом, америчким клавијатуристом и пјевачем Ченсом Хауардом, оснивачем састава "Тајм" и чланом бенда "Њу пауер ђенерејшн" /Nеw Pоwеr Genеrаtiоn/ легендарног Принца.

Музичари су наступили на два стејџа око којих су монтиране трибине са 3 000 места за посjетиоце, а организатор је најавио да ће бити постављена и трећа фестивалска бина, на коју ће наступити 13 извођача. Музички програм на трећем стејџу сви љубитељи џеза моћи ће да прате бесплатно.

Синоћ је изведен и музички програм за децу. Група београдских џезера за најмлађе посjетиоце извела је композиције из најпознатијих Дизнијевих цртаних филмова.

До краја стивала љубитељима џез музике између осталих ће се представити и Дарко Рундек и његов „Карго оркестар", који ће извести својеврстан омаж преминулом великану ромске музике Шабану Бајрамовићу, великан арапске и свjетске сцене, египатски бубњар Yеhyа Кhаlil, те пионири британске џез сцене састав "Инкогнито".

Фестивал ће затворити петоструки добитник награде "Греми" Ренди Брекер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog