Društvo

Новац та повратак се троши на ствари које ником не користе

САРАЈЕВО - У БиХ трошење новца за повратак није под контролом, док се значајна средства издају ненамјенски, упозорава предсједник Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ Мирхуниса Зукић.


Зукићева сматра да БиХ треба да преузме одговорност, јер се новац не даје за повратак, већ за останак, те да се граде објекти које нико не користи.

"Држава, ентитети и дистрикт Брчко, нико не одговара. Повјерите општини новац, она га злоупотријеби и ви њу не казните. Још јој дате опет ове године новац. За неповјеровати је да имате толико градова гдје ће правити нешто што уопште нико не користи. Од осам милиона КМ за повратак, 2,7 милиона КМ је дато за вјерске објекте, за цркве, катедрале, џамије. Па се људи питају коме ће звонити црква ако људи нема", рекла је Зукићева.

Она сматра да је план да до 2014. године буде ријешен проблем избјеглих и прогнаних у БиХ без квалитетних стратегија.

Зукићева је навела да је ове године за повратак само на државном нивоу издвојено 46 милиона КМ, удружених средстава, од тога 20 милиона КМ за обнову кућа, док ће бити средства и са других нивоа. Прошле године је, када се све сабере, било 140 милиона КМ домаћих средстава.

Она је рекла да на повратак чека 150 000 људи, док 2 550 повратничких домаћинстава годинама живи "у мраку", па ће ове године државно министарство одвојити око четири милиона КМ за електрификацију.

Зукићева сматра да се није ишло планским приступом у процесу повратка, него да је обезбијеђиван кров над главом, а онда су људи остављани са другим неријешеним питањима, од путева, електрификације, те додаје да је само један одсто повртаника запослено.

Она је навела да се од 1995. године до данас вратило више од 200 000 људи, али да има још података који треба да се обраде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog