Društvo

Србија улаже 300 милиона евра у науку за пет година

БЕОГРАД - Србија ће у наредних пет година у науку уложити 300 милиона евра, што је највише до сада, рекао је потпредсједник Владе Србије иминистар за науку Божидар Ђелић.


"Планирано је да се на објекте, капиталну опрему, станове истраживачима и популаризацију науке потроши 300 милиона евра до 2014. године", рекао је Ђелић.

Ђелић је навео да је улагање у науку једини начин да Србија одржи корак са свијетом, равноправно учествује у међународним пројектима и добије средства из европских фондова.

Министарство науке направило је, како каже, листу приоритета за улагања - биомедицина, нови материјали и нанонауке, заштита животне средине, енергетика и енергетска ефикасност, пољопривреда и храна, информационе и комуникационе технологије и унапређење доношења државних одлука и афирмација националног идентитета.

Он је навео да се бар 100 милиона евра у наредних пет година мора издвојити из буџета Србије и Војводине и додао да се приводе крају преговори са Европском инвестиционом банком о кредиту од 150 милиона евра.

"Кандидовали смо се за пројекте бесповратне помоћи из приступних фондова ЕУ од 25 милиона евра. Очекујемо да од Светске банке `повучемо` педесетак милиона евра, а последњи већи извор била би Банка за развој савета ЕУ, посебно за градњу станова научницима", додао је Ђелић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog