Društvo

Србија улаже 300 милиона евра у науку за пет година

БЕОГРАД - Србија ће у наредних пет година у науку уложити 300 милиона евра, што је највише до сада, рекао је потпредсједник Владе Србије иминистар за науку Божидар Ђелић.


"Планирано је да се на објекте, капиталну опрему, станове истраживачима и популаризацију науке потроши 300 милиона евра до 2014. године", рекао је Ђелић.

Ђелић је навео да је улагање у науку једини начин да Србија одржи корак са свијетом, равноправно учествује у међународним пројектима и добије средства из европских фондова.

Министарство науке направило је, како каже, листу приоритета за улагања - биомедицина, нови материјали и нанонауке, заштита животне средине, енергетика и енергетска ефикасност, пољопривреда и храна, информационе и комуникационе технологије и унапређење доношења државних одлука и афирмација националног идентитета.

Он је навео да се бар 100 милиона евра у наредних пет година мора издвојити из буџета Србије и Војводине и додао да се приводе крају преговори са Европском инвестиционом банком о кредиту од 150 милиона евра.

"Кандидовали смо се за пројекте бесповратне помоћи из приступних фондова ЕУ од 25 милиона евра. Очекујемо да од Светске банке `повучемо` педесетак милиона евра, а последњи већи извор била би Банка за развој савета ЕУ, посебно за градњу станова научницима", додао је Ђелић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog