Društvo

Kaраџић тражи документе и од Француске

ХАГ - Бивши предсједник РС Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да нареди Француској да достави документе који могу бити од користи његовој одбрани, наводи се у данас објављеним документима у Хагу.


Документи ће доказати "директну умијешаност француског и осталог међународног особља у рат у БиХ" на страни Армије БиХ, наводи Караџић у поднеску Хашком трибуналу, који носи јучерашњи датум.

Он тврди да француска Влада посједује доказе о томе да су мировњаци УН и невладине организације кријумчарили оружје "влади босанских муслимана" и енклавама попут Сребренице.

Караџић наводи да је бивши командант снага УН у БиХ, француски генерал Бертран се Лапрел, извијестио УН у фебруару 1995. године о двије такве испоруке Тузли.

Француски документи о догађајима из тог времена "подржаће Караџићеву одбрану и тврдњу да су операције усмјерене против енклава у марту 1995. године биле војнички легитимне, јер су енклаве постале уточишта у која се кријумчарило оружје и из којих су покретани напади на српске цивиле", пише у поднеску.

Документи ће помоћи у доказивању тврдње да су власти из Сарајева руководиле гранатирањем и снајперским нападима на сопствени народ "како би међународна заједница покренула интервенцију у њихово име".

"Француско особље учествовало је у истрагама о већини ових напада. Документи који се односе на гранатирање и снајперске инциденте у Сарајеву су релевантни и неопходни како би се директно оповргнули наводи из оптужнице да су доктор Караџић и Војска РС одговорни за ове нападе", пише у поднеску.

Караџић је до сада затражио издавање сличних наређења ради добијања информације од више од десет земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog