Društvo

У ''Олуји'' била допуштена пљачка српске имовине

ХАГ - Главни тужилац Хрватске Младен Бајић изјавио је данас у Хагу да је у јединицима Хрватске војске била допуштена пљачка српске имовине након акције "Олуја" 1995. године.


Бајић је у наставку свједочења на суђењу хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу рекао да такво понашање није било прихватљиво за правну државу.

Он је додао да су све пријављене пљачке процесуиране.

Бајић, који је у вријеме хрватске акције "Олуја" био замјеник војног тужиоца за подручје Сплита, рекао је током јучерашњег свједочења да команданти нису имали овлаштења да сами проводе истраге, те да су сваки прекршај морали пријавити.

У Хашком трибуналу јуче је настављен главни претрес у предмету против хрватских генерала Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача, којима се суди за злочине над Србима у току операције "Олуја" и након ње, у љето 1995. године.

Акција "Олуја" почела је на 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа обране на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације - Републике Српске Крајине.

Документационо-информациони центар "Веритас" у својој евиденцији има имена 1 960 погинулих и несталих Срба у акцији хрватске војске "Олуја", од чега 1 205 цивила, међу њима 522 жене и 12 дјеце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog