Politika

СДС: Отворена врата за ''помиловане''

БАЊА ЛУКА - Предсједништво Српске демократске странке поручило је данас да су врата ове странке отворена за све чланове који су ранијим одлукама високих представника били насилно удаљени из политике, а који желе да се укључе у страначки живот.


Поздрављајући одлуку ОХР-а да укине неправедно уведене санкције грађанима РС од којих су већина били чланови ове странке, Предсједништво СДС-а позвало је високог представника у БиХ Валентина Инцка да не дозволи даљу злоупотребу овог процеса и врати одузета људска права свима, којима су она одузета одлукама ранијих високих представника.

"Санкције су биле акт политичког насиља над правом и демократијом и сада је јасно да су, супротно тврдњама неких међународних представника, само продубиле кризу у БиХ", наводи се у саопштењу за јавност СДС-а.

У саопштењу се додаје да би било каква даља условљавања и нови политички захтјеви према санкционисаним људима, као и укидање санкција само некима, увјерили да је ријеч о новом покушају политичке манипулације.

Из СДС-а истичу да са забринутошћу прате најаве из ОХР-а да би инструменти санкционисања грађана БиХ, без суђења и доказа, могли остати и након затварања канцеларије високог представника.

"То би било отворено признање да досадашњи ангажман међународне заједнице у БиХ није био успјешан, те да БиХ није самоодржива суверена држава. Зато СДС позива међународну заједницу да промијени начин ангажмана у БиХ и одбаци методе политичког насиља.", наводи се у саопштењу.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко укинуо је 21. вгуста ове године санкције за бившег лидера СДС-а Драгана Калинића, те за Саву Крунића, Јову Космајца и Немању Васића, које је у јуну 2004. године са функција смијенио тадашњи високи представник Педи Ешдаун због, како је образложио, опструисања имплементације мира.

Ова четворица у јуну 2004. године смијењени су са јавних функција и функција у политичким странкама, а донесеном одлуком ови појединци се не враћају на функције на којима су се налазили у вријеме када су смијењени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog