Društvo

Влада РС: За туризам 2,5 милиона КМ

САРАЈЕВО - Министарство трговине и туризма Републике Српске располаже са око 2,5 милиона КМ за пројекте развоја туризма, од чега је 400.000 КМ намијењено за развој еко туризма и етно туризма.


Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је данас у Сарајеву да је до 30. септембра расписан јавни позив до када се прикупљају понуде и пројектне апликације за ове гране туризма.

Он је на завршном семинару о теми "Еко-туризам, ширење Плива и Вележ модела" који организује Јапанска агенција за међународну срадњу (Џајка) рекао да ће БиХ у наредном периоду бити једна од јачих дестинација за еко и етно туризам у Европи.

"Дошли смо до краја Џајка пројекта који се имплементира на простору БиХ и имамо један простор који је значајан за нашу дестинацију - то је простор Пливе и Подвележје, а ништа мање нису важни ни други локалитети у БиХ", рекао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, туризам, посебно еко туризам и етно туризам, послије пољопривреде су гаранција будућности и опстанка људи на овим руралним просторима, јер ће се они посредством туризма много више запошљавати у овим областима, него што је било до сада.

Он је нагласио да БиХ у односу на друге европске земље које се баве овом врстом туризма има предност, а то је чиста средина, и додао да се прво мора почети са едукацијом становништва, јер је еко туризам нешто ново.

"Рурални туризам на простору БиХ је наша велика шанса и ми не можемо да се заносимо да имамо елитне дестинације", истакао је Глухаковић и додао да је сарадња са Јапаном и ресорним министарством из Федерације БиХ (ФБиХ) била веома поучна јер се спознало да су еко, етно, рурални и вјерски туризам будућност РС и ФБиХ.

Помоћник министра околине и туризма ФБиХ Недељко Бабић рекао је да је овим пројектом и семинаром Џајке успостављена сарадња два ентитета коју треба наставити даље.

"Посебно бих истакао сарадњу РС и ФБиХ, који треба наставити у свим правцима, од туризма, преко пољопривреде и свих других сегмената живота", нагласио је Бабић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog