Svijet

Пакистански талибани потврдили: Вођа нам је мртав

ИСЛАМАБАД - Двојица заповједника пакистанских талибана Хакимула Мехсуд и Вали-ур-Реман данас су по први пут потврдили да је њихов вођа Бејтула Мехсуд мртав.


Пакистански и амерички званичници данима тврде да је Мехсуд убијен још 5. августа, у нападу америчке беспилотне летјелице у Јужном Вазиристану, у близини границе са Авганистаном, али су талибани до сада ту тврдњу оспоравали.

Исти званичници, такође, кажу да су међу талибанима, након Мехсудове смрти, завладали унутрашњи сукоби између различитих групација које се боре за преузимање команде.

Стручњаци су раније тврдње талибана да је њихов лидер још увек жив тумачили као покушај да се прикрију подјеле око преузимања власти у коалицији екстремистичких групација Техрик-и-Талибан Пакистан (Талибански покрет Пакистана).

У суботу 22. августа замјеник заповједника пакистанских талибана Маулви Факир Мохамед саопштио је да је та група на састанку у племенском региону Оракзаи, на сјеверу земље, за новог вођу једногласно изабрала Хакимула Мехсуда, блиског сарадника убијеног лидера.

Пакистанске снаге безбједности од априла воде офанзиву против талибана у долини Сват, сјеверозападно од престонице Исламабад, а борбе се воде и са сљедбеницима Бејтуле Мехсуда у Јужном Вазиристану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog