Sport

ЛЕ: Партизан прво па са браниоцем трофеја Шахтјором

НИОН - Фудбалери Партизана играће у Групи Ј Лиге Европе са Шахтјором, Брижом и Тулузом, одлучено је данас жребом у Ниону.


Партизан ће први меч играти 17. септембра против прошлогодишњег освајача Лига УЕФА, украјинским Шахтјором у Београду. Судећи према осталим групама, Партизан је добио прилично незгодне екипе.

Најјачи тим у групи Ј свакако је Шахтјор у чијим редовима већ неколико сезона игра Игор Дуљај. Прошле године су у финалу Лиге УЕФА побиједили Вердер послије продужетака са 2:1. На срећу Партизана, они ове сезоне нису ни близу оне форме која им је и донијела титулу првака Лиге УЕФА. У квалификацијама за Лигу шампиона, испали су од румунског Темишвара, док су се у групе Лиге Европе пласирали елиминишући турски Сиваспор. Звијезде тима су им Хрват Дарио Срна и дефанзивац Дмитро Чигрински, који ће наредних дана највјероватније прећи у Барселону.

Белгијски Клуб Бриж се уз доста среће нашао у овом такмичењу по групама, тако што су синоћ тек послије једанаестераца елиминисали пољски Лех из Познања. Бриж је уз Андерлехт и Стандард најуспешнији белгијски клуб. Током прелазног рока промијенили су неколико играча због чега још нису ушли у неопходну форму. У Брижу игра бивши играч Црвене Звезде Душан Ђокић док им је звијезда тима репрезентативац Белгије Весли Сонк.

Тулуз је највећа непознаница за Партизан. Бриљирали су у прошлогодишњем шампионату Француске завршивши на високом четвртом мјесту. У Групу Ј су се пласирали након што су избацили Трабзон. У Турској је било 3:0 за Французе, док су код куће изгубили са 1:0. Тулуз за разлику од других француских тимова, не игра дефанзиван фудбал, због чега до изражаја долази њихов најбољи играч, нападач Андре Пјер Жињак, који је од недавно и репрезентативац.

Као што се може видјети, за разлику од Лиге УЕФА, Лига Европе сада има 12 група по четири тима, који ће "свако са сваким" играти по два пута.

По двије најбоље екипе из сваке групе наставиће такмичења на прољеће у шеснаестини финала где ће им се придружити трећепласирани из група Лиге шампиона.

Иначе, новина је да ће се утакмице по групама играти у новим терминима и то од 19 часова и 21.05 часа. Такмичење по групама почеће 17. септембра, а термини су још 1. и 22. октобар, 5. новембар, 2.-3. децембар и 16.-17. децембар. Финале Лиге Европе одиграће се 12. маја у Хамбургу.

Група А:
Ајакс (Холандија), Андерлехт (Белгија), Динамо Загреб (Хрватска), Темишвар (Румунија)

Група Б:
Валенсија (Шпанија), Лил (Француска), Славија (Чешка), Ђенова (Италија)

Група Ц:
Хамбургер (Њемачка), Селтик (Шкотска), Хапоел Тел Авив (Израел), Рапид (Аустрија)

Група Д:
Спортинг (Португал), Херенвен (Холандија), Херта (Немачка), Вентспилс (Летонија)

Група Е:
Рома (Италија), Базел (Швајцарска), Фулам (Енглеска), ЦСКА Софија (Бугарска)

Група Ф:
Панатинаикос (Грчка), Галатасарај (Турска), Динамо Букурешт (Румунија), Штурм (Аустрија)

Група Г:
Виљареал (Шпанија), Лацио (Италија), Левски Софија (Бугарска), Салцбург (Аустрија)

Група Х:
Стеауа (Румунија), Фенербахче (Турска), Твенте (Холандија), Шериф (Молдавија)

Група И:
Бенфика (Португал), Евертон (Енглеска), АЕК (Грчка), БАТЕ Борисов (Бјелорусија)

Група Ј:
Шахтјор (Украјина), Клуб Бриж (Белгија), Партизан (Србија), Тулуз (Француска)

Група К:
ПСВ (Холандија), ФЦ Копенхаген (Данска), Спарта (Чешка), Клуж (Румунија)

Група Л:
Вердер (Њемачка), Аустрија Беч (Аустрија), Атлетик Билбао (Шпанија), Национал (Португал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog