Intervju

Павић: Лабава БиХ, снажна Српска, а најјача локална власт

ПРИЈЕДОР - Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић поручује да су окосница политике његове странке - престанак преношења овлаштења са Републике Српске на ниво БиХ, досљедно поштивање Дејтонског мировног споразума и евроатлантске интеграције.


Павић је истакао да се ДНС залаже за лабаву БиХ, јаку Републику Српску и још јачу локалну заједницу.

Он је појаснио да се економски програм странке темељи на националном и природним богатствима Српске, те да је ДНС против приватизације националних добара, као што су хидропотенцијали, воде, шуме, земља и рудно богатство, који омогућавају градњу прерађивачких капацитета.

Тако би, на једној страни, биле задовољене потребе грађана за тим индустријским производима, а на другој страни смањен њихов увоз у Републику Српску и, што је најважније, био би отворен огроман простор за запошљавање.

Павић наводи да је ДНС увијек поклањао пажњу свим социјалним категоријама и водио рачуна да не изостави никога, те да није заборавио ни пензионере, ни штићенике Центра за социјални рад, незапослене, као ни све оне који заслужују да се путем социјалног сектора рјешава њихово питање.

ДНС није промијенио став да нема олаког преношења овлаштења на ниво БиХ и да се о уставним промјенама може говорити када БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом, буде слободна са два ентитета и три конститутивна народа, а не протекторат.

''Сматрамо да о уставним промјенама могу да се договарају само слободни народи у држави без протектората. ДНС никада неће пристати на наметања, јер сматрамо да је Дејтон дао овлаштења само Српској и Федерацији БиХ. Нарочито нећемо дозволити промјене уставних одредаба о одлучивању и нећемо дозволити прегласавање" - поручио је Павић.

ДНС је за стриктно поштивање Дејтонског мировног споразума и није ни за какве промјене устава док је на власти високи представник, нити за пренос нових надлежности на ниво БиХ, јер то није услов за улазак у ЕУ и НАТО.

Лидер ДНС објашњава да би Устав БиХ могао бити донекле примијењен само у дијелу у којем би био уграђен кодекс о људским правима, који је неопходан за улазак у ЕУ.

''Не прихватамо некритично преношење овлаштења са РС на ниво БиХ и нећемо дозволити приватизацију нашег националног богатства на којем темељимо развој Српске. БиХ је оно што пише у Дејтону и ништа више'', категоричан је предсједник ДНС-а Марко Павић, који је и носилац листе за Народну скупштину Српске у Изборној јединици 1.

Коменаришући могућност да прикључење ЕУ буде одгођено за даљу будућност, Павић је оцијенио да је ово подручје "увијек на корак од те фамозне Европе, а да је, у ствари, у њој".

''Прикључење европској породици требало би убрзати испуњавањем услова које тај пријем диктира. Наши развојни планови се морају реализовати, без обзира на прикључење и рокове'', сматра Павић.

Говорећи о односу са првим сусједима, прије свега Србијом и Хрватском, Павић каже да је ''тешко говорити какав би то однос требало да буде са нивоа БХ власти, када је ту Харис Силајџић који се понаша антиуставно и непријатељски према суједима, мада је логично да би то требало да буду добросусједски односи у духу поштовања цивилизацијских права сваког народа''.

Он истиче да су ти односи знатно побољшани, поготово са сусједном Хрватском, јер тамо дувају неки повољнији вјетрови у дипломатији, али и напомиње да је на бурету барута званом Балкан потребно доста времена и труда да се мрачни тренуци прошлости забораве и да се крене напријед.

''Политичарима са ових простора понекад недостаје само мало више политичке воље да би се могло рећи да су добросусједски односи кренули корак напријед'', оцјењује Павић.

Он сматра да посебно треба истрајати на паралелним везана са Србијом и могућностима које тај споразум пружа и додаје да је суштина ДНС-овог економског програма управо регионално повезивање које се, према његовим ријечима, не може остварити без квалитетних добросусједских односа.

ДНС на општим изборима очекује десет посланика у Народној скупштини Републике Српске и два посланика у Парламентарнох скупштини БиХ, што би овој странци могућило да постане још значајнији чинилац у политичком и сваком другом одлучивању у Српској и на нивоу БиХ.

Павић вјерује да ће такав изборни резултат бити потврда дугогодишње принципјелне политике коју ДНС води и свој оптимизам темељи на великој подршци грађана током предизборне кампање и веома добрим резултатима на претходним општинским изборима, када су имали највећи раст од свих странака у БиХ.

''Вријеме које је пред нама јесте вријеме у којем ће се рјешавати многи важни проблеми и многа важна питања у БиХ као што су улазак у НАТО, реформа полиције, имовински закони, попис и слично, тако да за те изазове требамо бирати људе који су се доказали да се могу носити са проблемима и да могу бити на бранику Српске и Дејтонског мировног споразума" - поручио је Павић у интервјуу Срни и закључио:

"Препознали су нас као принципијелне људе и странку која заступа ставове грађана. ДНС је прије једне деценије, када је основан, дао ријеч народу да ће бити на бранику Српске и Дејтонског мировног споразума и ми ћемо заиста то досљедно проводити'.

Komentari
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog