1

Sport

Сукоби у Темишвару, динамовци "тражили" Србе

ТЕМИШВАР - Уочи утакмице 2. кола Лиге Европе у Темишвару је дошло до масовне туче навијача домаће Политехнике и загребачког Динама.


Иако се данима прије утакмице Политехнике и Динама најављивало да ће у Темишвару доћи до масовне туче, румунска јавност је очекивала да ће полиција на вријеме зауставити хулигане што се није догодило. Послије скандирања шовинистичких, антисрпских парола и демолирања кафића у центру Темишвара, навијачи Динама изазвали су сукоб са румунским навијачима, након чега је интервенисала полиција. На десетине хрватских и румунских навијача је ухапшено.

Бед Блу Бојси, који су се окупили у центру града, у коме живи 7.500 грађана српске националности, палили су бакље, бацали петарде, скандирајући "Хајмо четници - гдје сте се сакрили" и "Уби, уби, уби Србина".

Навијачи су демолирали неколико тераса темишварских ресторана и сукобили се са домаћим навијачима, послије чега је интервенисала румунска полиција, прво позорници а потом и специјалне антидемостранске јединице, преноси РТС.

Према извјештајима румунских медија, на мјесто сукоба дошло је и више кола хитне помоћи како би указали помоћ повређенима. Како јавља ХРТ, нападнут је и челник Динама Здравко Мамић док се шетао центром града.

Бед Блу Бојси су Мамића најпре извријеђали, а потом су почели да га гађају пивским флашама. Мамић се брзо склонио у хотел где је Динамо смјештен и тако избегао могући линч.

Преко 100 навијача Динама и Темишвара приведено је након нереда у граду, али бројке ће бити много веће након што се смири хаос на стадиону. Према писању појединих хрватских медија, Бед Блу Бојси су затим сукоб наставили на трибинама стадиона изиритирани скандирањем Румуна: "Србија, Србија". Они су почели да ломе столице и кренули су у пробој кроз улазе на трибине како би се обрачунали са навијачима Темишвара, али их је у томе спречила полиција.

Портпарол Жандармерије у Темишвару Данијела Станчију изјавила је како је на мјесту догађаја 350 специјалаца.

"Због нереда који су избили у центру града послано им је појачање са стадиона како би зауставили нереде који су избили на двије локације", рекла је Станчију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog