Sport

Рио домаћин Олимпијаде 2016

КОПЕНХАГЕН - Рио де Жанеиро биће домаћин љетњих Олимпијских и Параолимпијских игара 2016. године, одлучили су вечерас гласањем у Копенхагену делегати Међународног олимпијског комитета.


Олимпијске игре тако ће први пут бити организоване у Јужној Америци, што је на познатој плажи Копакабана у Рију у карневалској атмосфери прославило скоро 50.000 људи.

Узвици одушевљена загрмили су чим је предсједник МОК Жак Рог објавио да је домаћинство Игара припало Рију, а потом су се на Копакабани завијориле бразилске заставе и означиле почетак журке која ће трајати до дубоко у ноћ, а којој би према процјенама организатора требало да присуствује више од 100.000 људи.

Весело је било и у бразилској делегацији у Копенхагену о чему свједоче и сузе радоснице на лицу легендарног фудбалера Пелеа.

Рио је у последњем кругу гласања побједио кандидатуру Мадрида, коју је прије гласања јавно подржао бивши предсједник МОК-а Хуан Антонио Самаран, који је на тој функцији био пуну 21 годину, до 2001, када га је наслиједио Рог.

„Мој крај је врло близу", подсетио је делегате 89-годишњи Самаран, али његов апел није уродио плодом, па је провод за око 6.000 окупљених испред Краљевске палате у Мадриду за мало изостао.

Мадрид је тако доживио и други узастопни пораз приликом кандидовања за домаћина Игара, пошто је већ конкурисао и за организацију Олимпијаде 2012. године, које су припале Лондону.

Претходно је из трке за домаћина ОИ 2016. године елиминисан и Токио, а већ у првом кругу и Чикаго, који је уз Рио важио за главног фаворита, али му није помогла и подршка предсједника САД Барака Обаме, који је са супругом Мишел допутовао у Копенхаген.

Токио би разлог неуспеха могао да тражи у чињеници да су се прошлогодишње ОИ одржале у Азији, у Пекингу, док је општа процјена да је МОК одбио кандидатуру Чикага због два претходна, а лоша искуства са такмичењима у САД, зимске Олимпијаде 2002. у Солт Лејк Ситију и љетњих Игара 1996. године у Атланти.

Поједини стручњаци чак су оцијенили да је шансе Чикага да добије организацију Игара покварио управо Обама, који је у Копенхаген дошао пред само гласање што су неки делегати могли да схвате и као недостатак поштовања.

САД су, без обзира на разлоге, на крају доживјеле нови неуспјех, пошто Њујорк, као и Мадрид, није успио у покушају да добије домаћинство Олимпијских игара 2012. године.

Хиљаде становника Чикага окупљених у строгом центру само је нијемо пропратило елиминацију њиховог града. Само неколико секунди по објављивању одлуке делегата МОК грађани Чикага почели су да одлазе са трга испред зграде Дејли центар.

Стотине разочараних било је и испред Кула Токија, које су биле освjетљене у бојама олимпијског покрета, али славља, ипак, није било.

Токио је, додуше, имао и најмању подршку својих становника међу којима је, према анкетама, само 55 одсто било за организацију Игара.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog