Sport

Србија до Базела: Славили и Ђоковић и Зимоњић

БАЗЕЛ - Новак Ђоковић је освојио тениски турнир у Базелу, савладавши у финалу најбољег спортисту тог града свих времена Роџера Федерера са 6:4, 4:6, 6:2.


Турнир у родном граду најбољег тенисера свијета играо се за наградни фонд од 1.755.000 евра, а Ђоковићу је припало 291.700 плус 500 бодова у АТП трци, па га сада, уочи мастерс турнира у Паризу, од другопласираног Рафаела Надала дијели 545 бодова.

Био је ово 26 финале у каријери Новака Ђоковића и 15 титула. Што се тиче међусобног дуела са Федерером, швајцарски ас сада води са 9:5.

Од самог старта овог финала српски тенисер је повео игру која је била на нивоу најбољих тениских окршаја последњих година. Од 9.000 гледалаца велика већина је била на страни Федерера, али је и сваки атрактиван потез Ђоковићев потез награђивала аплаузом. Могао је Србин да ријеши борбу у два сета, пошто је у другом повео са 2:0, али као и неколико пута раније, Федерер се враћао у живот.

Ипак, показало се да Ђоковић никада не губи финала када добије први сет. У трећем сету је везао два брејка, повео са 4:0 и ту више није било спаса за играча који је на свом терену играо за 20. узастопну победу.

Чини се да је кључни био последњи, 10. гем првог сета, који се играо читава 22 минута, а у којем је Ђоковић искористио тек своју седму сет лопту. Противник је прокоцкао пет гем лопти.

Руку на срце, врло важан је био и шести гем трећег сета, када је Федерер покушавао да се врати у живот, повео чак са 40:0 на противников сервис, али онда је Ђоковић на крилима добрих сервиса стигао до колосалних 5:1.

Ненад Зимоњић и Данијел Нестор побједници су турнира у Базелу и тако потврдили да су најбољи дубл на свијету.

Меч са највећим фаворитима, Американцима Бобом и Мајком Брајаном неочекивано је трајао мање од сата, а Зимоњић и Нестор су убједљиво освојили оба сета - 6:2,6:3. Српско-канадском пару ово је осма титула у сезони, а побједа је вриједна и 71.500 евра и 500 бодова.

Већ први гем у доброј мјери је одредио даљи ток меча. Браћа Брајан су га изгубили на свој сервис, а Зимоњић и Нестор су направили „брејк" и у седмом гему и лагано привели сет крају.

Нешто интересантнији је био почетак другог сета. Водећи дубл је освојио трећи гем на сервис ривала, али Американци су узвратили и повели 3:2. Међутим, то је било све од њих у Базелу. Зимоњић и Нестор су без проблема нанизали четити гема и заслужено освојили пехар.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog