LDbeesisvas

Kultura

Данас је у календару 32. децембар!

БАЊА ЛУКА - У тренутку објаве ове вијести, почела је премијера филма "32. децембар", редитеља Саше Хајдуковића, у великој дворани мултиплекса Палас. Како истој већина не може присуствовати, вијест је битна само зато, што је у питању први озбиљан дугометражни филм, коме ће на винској карти писати да је из Републике Српске.


Филм "32. децембар" је домаћи производ контролисаног географског поријекла, са свим предностима и недостацима које то носи. Недостаци се прије свега односе на запостављање и слабу, нередовну и искамчену финансијску подршку државних институција. Астрономски веће бројке су издвојене за пројекте као Турнеја или Св. Георгије убива аждаху, али тек 32. децембар можемо звати "својим филмом".

Прва два нам никакве користи нису донијела, него су нам (посебно Турнеја) донијели велику штету, тако да је смо са овим "домаћим" већ на добитку. 32. децембар исправља неправду ка домаћим производним снагама, и дипломски рад Саше Хајдуковића, студента филмске режије на Академији умјетности у Бањој Луци, можете видјети баш у поменутом граду наредних мјесец дана. Хајдуковић је писао и сценарио, на коме су радили и драматург Радмила Смиљанић и редитељ Предраг Велиновић.

Глумачку екипу чини постсоцијалистичка глумачка генерација из Бање Луке, овај пут глумећи све главне улоге, а не само статирајући иза леђа "београдских величина". Главне улоге повјерене су Николини Ђорђевић, Слободану Перишићу, Ањи Станић, Александру Стојковићу, Љубиши Савановићу и Драгани Марић.

Осим њих, у филму глуме и Наташа Иванчевић, Јованка Божовић, Дејан Зорић, Ведрана Мачковић - Зубовић, Александар Бланић, Драшко Видовић, Жељко Стјепановић...

Филм ће бити на редовном репертоару бањолучког мултиплекса Палас, од 3. децембра, дакле од сутра, и редакција Фронтал.РС све посјетиоце најискреније позива да помогну домаће вриједности.

Фронтал.РС вам на крају својих саопштења увијек поручује "Гуглате ћирилицом!", а како је плакат за 32. децембар ендемична појава у нашој кинематографији, односно један од ријетких примјера гдје је медијска галантерија израђена искључиво на ћирилици, модификујемо потрошачко-патриотски слоган (онај са "купујте") у нови апел: Гледајте домаће!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog