Kultura

Кустуричини савјети младим филмаџијама

Редитељ Емир Кустурица поручио је студентима филмских академија окупљеним на међународном фестивалу ,,Кустендорф" да буду аналитични и страствени у својим будућим пројектима.


''За вашу генерацију биће пресудно, без обзира на умјетничке утицаје и оно што научите на студијама, како ћете се изборити са линијом која раздваја ауторски и комерцијални филм '', рекао је он на радионици за младе таленте у Дрвенграду.

''Важно је да будете искрени, да останете вјерни ономе што ви вјерујете да је филм. Моја генерација се борила против опресивног режима, али ви данас имате већих проблема, против вас је захтјев комерцијалности'', указао је Кустурица.

''Морате се борити за своју идеју у ситуацији када тржишна правила 'убијају' вашу малу причу. Наравно, највеће питање је да ли имате идеју или не, али је одмах затим потребна снага да изађете на крај са продуцентима, јер они који дају паре постављају захтјеве у вези са садржајем, глумцима, роковима, без обзира колико је ваша прича паметна, поетична или деликатна. Будите свјесни да је данас успјех, а не квалитет тај који одређује живот једног филма '', указао је Кустурица.

Он је констатовао да је већ дуже вријеме фокус у области филма помјерен, рекавши да су раније митолошка мјеста попут Кана и Венеције била усмјерена на ауторе, а сада на производ.

''Отуда долази до деперсонализације, па успјешан филм не ствара аутор већ група адвоката уз помоћ маркетиншких тимова '', констатовао је он.

Кустурица је оцјенио да филмови које је видио у такмичарском програму ,,Кустендорфа" показују да њихови млади редитељи имају личност.

Помињући питање стила, примјетио је да неки критичари када хоће да га увриједе кажу да је он барокни редитељ.

'' Они који хоће да ме омаловаже кажу да цијене само мој први филм ,,Сјећаш ли се Доли Бел", а одбацују све остале. Међутим, у првом филму редитељ још нема свој стил, ја сам тек касније научио све ово о чему говорим'',  додао је он.

Кустурица је изјавио да је поносан што је филмове углавном почињао и завршавао са истом групом људи и када су била тешка снимања, као у случају ,,Подземља", ,,Дома за вјешање" или ,,Аризоне дрим".

''Ја нисам штедио себе, нисам чувао ни један молекул, ни један грам свог мозга и тијела и људи ме нису напуштали, од Љубице Аџић до Џонија Депа. То је мој највећи успјех'',  закључио је Кустурица.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog