Kultura

Кустирици награда за учвршћивање јединства православних народа

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил уручио је у јуче у храму Христа Спаситеља Емиру Кустурици награду за ширење и учвршћивање јединства православних народа, која од прошле године носи име свог оснивача преминулога патријарха Алексеја Другога.


У образложењу награде наведено је да "српски режисер Емир Кустурица посвећује много пажње друштвеном раду, развоју српског националног филма, народној култури и духовној традицији".

Уручујући награду, патријарх Кирил је рекао да је Кустурица не само велики српски режисер већ и интелектуалац и да је комерцијално подредио духовноме.

Кустурица је захвалио ријечима да је веома сретан и веома изненаđен наградом, а серију својих фотографија приказаних на видеобиму, док је водитељ набрајао све награде које је он добио, прокоментирао је ријечима  ''како му се чини да на свим тим фотографијама личи Достојевском, јер су на његовом лицу оставили трага утисци стицани читањем књига рускога писца''.

Познати режисердодао је и да је све своје проблеме рјешавао захваљујући рјешењима које је налазио у дјелима Достојевског.

Ове године награду је добио и руски предсједник Дмитриј Медведев за "плодотворну развој односа између државе и Цркве у савременој Русији и за усавршавање међуконфесионалног дијалога", патријарх и католикос свих Арменаца Гарегин Други и Световладимирски семинариј Руске православне цркве у иностранству, који своју мисију служења Христу обавља широм Њујорка.

Награда за ширење и учвршћивање јединства православних народа, коју додјељује Фонд јединства православних народа, најпрестижнија је награда у православном свијету.

Током десет година од оснивања уручена је и предсједницима Бјелорусије и Бугарске Александру Лукашенку и Георгију Парванову, бившем предсједнику Руске Федерације Владимир Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и предсједнику Привредне коморе Русије Евгенију Примакову.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog