Društvo

Формиран Тим за координацију истраживања злочина и тражења несталих

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске донијела је одлуку о формирању и именовању Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица, као самостално стручно тијело који ће пратити и вршити координацију активности свих институција и организација у РС које се баве овом тематиком.


Шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић рекла је да је у досадашњем раду Координациони тим испољио скромну активност у координацији институција и организација у РС које се баве истраживањем ратних злочина и тражењем несталих лица.

"Према оцјени Борачке организације РС, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС и Савеза логораша РС, резултати досадашњег рада Координационог тима су испод очекиваних и нису у складу са закључцима Народне скупштине РС", рекла је Сајићева.

Она је навела да ће Тим приступити формирању стручних тимова правника, психолога, социолога и других с циљем истраживања и процесуирања ратних злочина и пружања правне помоћи породицама.

"Неопходно је формирањем, именовањем, проширењем и активношћу новог састава Тима за координацију створити услове за квалитетнији и бољи рад институција и организација које се баве овом проблематиком, те чвршћу и ефикаснију повезаност са предсједником Владе РС", истакла је Сајићева.

Сајићева је прецизирала да је за руководиоца Тима именован предсједник Клуба делегата Срба у Вијећу народа РС Сташа Кошарац.

Чланови су главни тужилац РС Амор Букић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић, координатор Тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак, представник Министарства правде РС, руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар, предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић и предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog