PB4w1HwA5vk

Svijet

Словачки неонацисти напали учеснике геј параде

БРАТИСЛАВА - Прва геј парада у Словачкој почела је данас поподне у центру Братиславе провокацијама и нападима неонациста против којих је када су бацили у масу димну бомбу и сузавац интервенисала полиција.


Петорица неонациста провукли су се претходно кроз полицијске контроле и умијешали се са транспарентом у масу око 500 учесника ДУГА прајд на Хвездославовом тргу а полицајци се нису либили да употребе пендреке да извуку неонацисте из масе.

Са стране коју полиција не контролише на трг стигла је и група од око 50 неонациста са словачким заставама и барјацима екстремистичке организације Словачко заједништво, али полиција их је потиснула са трга и опколила.

Неонацисти и екстремисти који су данас напали ДУГА прајд вријеђају учеснике параде небираним вулгарним речима а полицији скандирају „срамота, срамота”.

Словачкима организацијама лезбијки, хомосексуалаца, бисексуалаца и траншексулаца после неколико узалудних покушаја пошло је сада први пут у историји за руком да организују своју геј параду названу ДУГА прајд.

Симбол дуге и њеног шаренила боја које говоре да смо сви различити а једнаки у равноправности нашао се данас на кравата многих мушкараца у маси и на заставицама које учесници прве словачке геј параде носе у рукама.

Неки од активиста ЛГБТ организација и Словаци који су дошли да подрже њихово право да не буду дискриминисани због сексуалне оријентације, међу њима и неке познате словачке јавне личности, носе мајице са написом „Корачајмо поносно”.

Прва словачка геј парада изазвала је жестоке реакције хришћанских организација мада је Словачка католичка црква саопштила да хомосексуалци не смију да се дискриминишу иако је по њеном учењу практиковање таквих односа „огаван грех пред Богом”.

Лидер националиста из Словачке народне странке, која је партнер у влади премијера Роберта Фица, Јан Слота прво је рекао да ће доћи лично да пљуне у лице хомосексуалце али је касније апеловао на своје симпатизере да на трг у суботу не долазе, како се још не би дизале тензије.

Подмладак Слотиних националиста саопштио је да им хомосексуалци нису вриједни ни да их гађају јајима али припремају одмах после јунских парламентарних избора приједлог измјена Устава које би јасно и неопозиво потврдиле да брак може да буде само веза мушкарца и жене.

Једино неонацисти и ултранационалисти су се позивали преко интернета да дођу и по сваку цијену данас чак и насиљем спријече поход.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li Republika Srpska treba da dozvoli otvaranje migrantskog centra na svojoj teritoriji?

Rezultati ankete
Blog