Intervju

Влајки: Једини ћу се супротставити ценрализацији и османизацији

Емил Влајки, кандидат Народне демократске странке за предсједника Републике Српске, рекао је у интервјуу за "Независне новине" да сматра да је једини политички лидер који се може супротставити централизацији и османизацији БиХ која ће, како каже, услиједити након октобарских избора.


Влајки наглашава да ће централизацијом БиХ Бошњаци завладати читавим простором, јер су већина.

Главну политичку снагу кандидат НДС-а види првенствено у српском народу, који како каже, може да се супротстави уласку у НАТО, османизацији и може заштитити РС.

Након избора најављене су уставне промјене у БиХ. Како сматрате да треба ријешити статус РС?

Такозвана међународна заједница ће одмах иза избора кренути на централизацију БиХ или прављење јединствене БиХ. То значи да ће све суштинске атрибуте настојати одузети од РС која ће се свести на једну од административних јединица, гдје ће Бошњаци завладати читавим простором, јер су већина. У овом часу, на овим просторима, изузимајући мене, не постоји ниједна једина политичка снага и ниједан једини политички лидер који жели да се томе супротстави. Лидер који читаво вријеме инсистира на одбрани РС и има слоган "Српска заувијек" и "Српска је мој дом" итд., односно Милорад Додик, та особа је изјавила више ствари у различитим периодима. Милорад Додик је директно и особно за то да се уђе у НАТО савез, затим је током састанка с хрватским предсједником Јосиповићем изјавио да је за јединствену БиХ и то пред камерама и тој особи је дозвољено од стране међународне заједнице да користи сву могућу националистичку реторику како би бирачи поново гласали за њега и како би тај задатак преко њега и његове странке, односно стварање јединствене БиХ, био завршен. Исто тако не вјерујем да су ове друге странке у стању и да желе да се томе супротставе, јер њима је само битно да уђу у власт и попуне фотеље и ништа више.

Шта ћете учинити да до овога што сте рекли, не дође?

Ријешићемо то тако што ћу се ја некако домоћи неке од ових двију функција. Ја се надам да ми народ све више вјерује. Моја популарност је све већа, моја књига "Народ није стока", нестала је у 10.000 примјерака у два дана, људи ме посвуда зову и у мени виде нешто. Ако успијем ставити народ иза себе, можда ћемо се моћи томе супротставити. Ако не успијем ставити народ иза себе и ако ипак, будем на једној од функција, онда ћу барем измалтретирати ове који буду на власти и колико буде у мојој могућности, ангажираћу јавно мњење да се супротстави процесима издаје о којима сам говорио.

Уставна надлежност предсједника РС је и одржавање политичког јединства. Да ли је могуће одржати политичко јединство у РС?

Једино политичко јединство које постоји јесте како да се РС што прије прода и како да се исцрпи оно што још није било опљачкано од овог, како га ја зовем, "Ђавољег тројства", односно политичких елита садашње РС, мафије и ОХР-а. Све троје дјелују јединствено и с јединим циљем да ова земља буде централизована и у корист Бошњака и да Турска на мала врата и на захтјев САД уђе на Балкан, пошто европској заједници не пада на памет да прима Турску у ЕУ. САД су онда одлучиле да исламизирају Балкан, створили су независно Косово, подржавају Албанију, од Санџака су направили бошњачу провинцију. Онда имате Бошњаке који сањају о некој џамахирији и некој свјетској исламској заједници, имате дијелове Македоније који су практички под контролом Албанаца, дијелове Црне Горе који су под контролом Албанаца и исламизација Балкана је ту.

Ако постанете предсједник РС, хоћете ли направити политичко јединство у РС?

На овим дебатама и трибинама по РС говорим да постоји један једини политички субјект и ниједан други који може нешто урадити, а то је народ. Политичке странке су показале у ових 15 година шта су знале и шта су могле, једино народ на овим просторима, првенствено спрски народ се може, ако буде био јединствен, томе супротставити. Ако будем успио да ставим народ иза себе, онда ће се постићи политичко јединство, али оно би требало да буде увијек да је народ тај политички субјект, а не странка или лидер. Ако народ буде свјестан онога што ја причам, онда ће се можда моћи нешто урадити.

Према томе, једино народно јединство може нешто урадити, може као главна политичка снага да се супротстави уласку у НАТО, османизацији и може заштитити РС и нема ниједне друге политичке снаге која то може урадити.

Komentari
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog