O9EbdvLu674

Tema nedelje

Досије Сребреница

Милан Кнежевић и Далибор Јосиповић, након "Љуби брата"и "Сарајево логор(и) за Србе", окрећу се топониму о којем је расправа, ако није била једносмјерна, била табу тема.


И овај филм спада у ону групу која је врло дефицитарна у Републици Српскоја, а тиче се дешавања у посљедњем рату који је у склопу распада СФРЈ своју кулиминацију доживио у некадашњој Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини. Аутори филма о истом сами кажу:

"Документарни филм "Досије Сребреница" је запис забрањене истине, о ратним дешавањима на ширем подручју Сребренице од 1992-1995 године.Филм у континуитету прати ратне страхоте од 1992. до медијских манипулација након догађаја из 1995. године. Низом аутентичних свједочења преживјелих жртава и приказом досад необјављених видео и фото материјала, гледалац може стећи праву слику ратних страхота на том подручју.

Предпродукција је трајала цијелу 2009. годину, а продукција и постпродукција прву половину 2010.године. Филм је снимљен уз подршку Савеза логораша Републике Српске и ово је трећи филм од истог ауторског тима, након филмова "Љуби брата" и "Сарајево логор(и) за Србе" 2009.године.

Премијера филма је предвиђена за 12.07.2010.године у Сребреници.Филм ће бити преведен на више свјетских језика и приказан на стараним и домаћим тв станицама. Предвиђено је и учешће на фестивалима документарног филма, као и пројекције у Београду, Подгорици те широм дијаспоре.

Аутори филма изражавају посебну захвалност учесницима филма,због њихове патње и боли коју су током снимања поново преживљавали присјећајући се ратних страхота. Велику захвалност дугујемо и Савезу логораша регије Бирач из Братунца, те господину Винку Лали, на организацији снимања на терену."

Премијера филма се очекује иза 23.06. текуће године, када ће и критички апарат Фронтал.РС бити у стању да да цјелисходније мишљење о предметном видео-материјалу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog