Društvo

''Koридор живота'': 18. годишњица пробоја

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у Дугој Њиви код Модриче данас ће бити обиљежена 18. годишњица пробоја коридора кроз Посавину, познатог као "коридор живота".


У манастиру Светог великомученика Цара Лазара у биће служена света архијерејска литургија, а обраћање високих републичких званичника и преживјелих бораца предвиђено је у 11.00 часова, након чега ће бити одржан културно-умјетнички програм.

Свечаности ће присуствовати предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић, а у име предсједника РС Рајка Кузмановића, његов савјетник Душко Четковић.

Због поплава и клизишта на подручју општине Модрича, саобраћај за Дугу Њиву, умјесто уобичајеном трасом, биће преусмјераван на измијењену трасу Модрича - Толисе - Дуга Њива, која ће бити видно обиљежена, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је 2007. године обиљежавање 18 значајних историјских датума међу којима је и Видовдан - пробој коридора, као један од најзначајнијих у историји српског народа.

Операција "Коридор", којом је на Видовдан 1992. године ослобођен пут кроз Посавину и спојена бањолучка регија са Семберијом и Србијом, према многим оцјенама најбриљантнија је војна, хумана и хуманитарна акција у протеклом рату коју су извеле јединице Првог крајишког корпуса у садејству са снагама Специјалне полиције Републике Српске Крајине.

У операцији "Коридор", погинуло је више од 300 и рањено 1.100 војника. Због недостатка кисеоника у бањолучком породилишту је умрло 12 беба, па се пут преко Дуге њиве назива и "коридором живота".

Komentari
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog