Tema nedelje

Руси као Кинези, ми као... шта?

Више од 100 породица из руског града Апатити (Апатиты) могли би у блиској будућности да се преселе за стално у Шведску.


Уз њихову помоћ власти ове скандинавске државе желе да побољшају демографску ситуацију и да подмладе радно-активно становништво које убрзано стари.
Да се Руси позову на пресељење предложили су чланови општине Сорселе, малог града на сјеверу Шведске.

Овај градић у скандинавској провинцији у коме живи око 2.800 људи, у посљедње вријеме се нашао у буквалном смислу на ивици изумирања: млади одлазе, становништво стари и нема ко да ради.
Кроз 10 година по процјени локалних власти, број становника може се смањити на пола.
— Ситуација је таква да у наш град треба да дођу нови људи иначе нећемо преживјети, — признаје Руне Товетјерн, представник локалне власти у Сорселе и један од аутора пројекта пресељења.
Избор руског града Апатити није случајан. Са градићем Сорселе, по речима Товетјерна, овај град има старе пријатељске односе. А и Руси не морају да се навикавају на сурову климу сјевера.

Руски општинари негодују

У сљедећих десет година власт шведског градића се спрема да прими више од 100 руских породица. Али уз услов: да кандидати за пресељење морају да имају децу и да буду квалификовани стручњаци. У Сорселеу је, наиме, велики мањак медицинских радника, учитеља, економиста, инжењера и техничара. Швеђани обећавају да ће све досељенике научити језик, те да ће добити станове и пристојну плату.
Али у администрацији града Апатити на овај пројекат се гледа скептично.
— На којој оснви они очекују пресељење Руса? — пита се помоћник за штампу градоначелника Алексеј Мазуров.

— Ни финансијског, ни законодавног основа на државном нивоу, ова идеја нема у Шведској.

Без обзира на то, у Русији се нашло доста присталица ове идеје. И не само међу житељима Апатитија. По речима Мазурова, "170 породица од Сахалина до Калининграда већ напада шведску амбасаду у Москви са питањима о условима пресељења".

Чека ли и нас у РС таква судбина?

Обзиром на катастрофално демографско повлачење српског народа, уз одбијање да се проведе попис наредне године, ствари су које нас оправдано могу усмјеравати у правцу закључка да је ситуација већ сада таква, само ми то не знамо.

Не види се да су власти Српске или Србије, донијеле и једну конкретну мјеру да се спријечи изумирање становништва, одлив образоване и висококвалификоване радне снаге, те талената уопште. Једини проблем у нашем случају је што не посједујемо ни висок животни стандард, те се наше становништво већ исељава у Шведску, те не би били атрактивни ни људима из ледено хладних руских провинција, уколико би жељели да нам градови не опусте.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog