Politika

Шутановац објаснио зашто ће Србија у НАТО

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац оцијенио је да би Србији било лакше уколико би била дио безбједносних и одбрамбених интеграција, будући да су све земље финансијски просперирале учлањењем у НАТО.


Он је у интервјуу београдском недјељнику "Време" рекао да би "авангардни дио друштва", односно невладин сектор и институти, требало да направе студију о ефектима евентуалног учлањења Србије у НАТО.

"Ми морамо да се определимо за који систем вредности желимо да се залажемо. Постоји шизофренија на јавној сцени у којој би грађани желели да буду блиски једној земљи, а да имају животни стандард из друге земље, да одбрана буде из треће земље, школовање из четврте, да се лече као што се лече у петој земљи, али бојим се да то не постоји ни у тим земљама на тај начин", нагласио је Шутановац.

Он је додао да се боји да сви они који мисле да можемо да имамо западни стандард, а да будемо организовани као исток, не разумију да тако не може.

Одговарајући на питање какав би ефекат на српско-руске односе имао улазак Србије у НАТО, министар одбране је рекао да само озбиљним политичким дијалогом може да се утврди да ли је пријатељство изнад партнерства и да ли је братство увијек у подједнаком интересу једне и друге стране, што показују и најновији проблеми у односима Русије и Белорусије у вези са испорукама гаса.

У овом тренутку, према његовим ријечима, сарадња у области одбране не прати општу политичку сарадњу са Русијом, а да предстојећа посјета начелника Генералштаба Руске војске Београду може отворити нову еру у тим односима.

Говорећи о развитку намјенске индустрије у Србији, Шутановац је истакао да је Србија данас, само десетак година пошто је њена војна индустрија била потпуно уништена, највећи извозник наоружања и војне опреме у југоисточној Европи.

Он је одбацио могућност приватизације српске намјенске индустрије, упозоравајући да би такав поступак угрозио одбрамбени систем земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog