Svijet

Амстердамска геј парада у знаку напетеости

Близу пола милиона људи окупило се данас на геј паради у Амстердаму, упркос киши и текућој дебати о томе колико је добродошла геј заједница у свим сегментима холандског друштва. Параду је отворио брод "Понос Европе" са посланицима Европског парламента.


Током 15. амстердамске параде је планирано да око 80 бродова прође градским каналом Принсенграхт.

Ружичасто се могло видјети свуда по граду - ружичасти шешири, перје, кошуље - као и групе људи са необичним костимима, попут брода пуног Деда Мразова и оскудно одјевених мушкараца са анђеоским крилима.

Упркос весељу, знаци напетости између припадника геј заједнице и њиховог односа са ширим холандским друштвом такође су избили на површину.

"Правимо пародију од хомосексуалности", рекао је Ханс Бругерман (83), бивши посланик у градској скупштини Амстердама и холандском парламенту телевизији Ројтерс, посебно критикујући начин одјевања учесника.

Бругеман се дотакао питања које је нарасло од контроверзе до питања безбједности хомосекуалаца у Амстердаму - отвореног приказивања хомосексуалности у јавности.

Локално издање часописа "Тајм аут" у најновијем броју објављује чланак у коме поставља питање да ли је Амстердам постао несигурно мјесто за живот хомосексуалаца - готово 200 година пошто је постао једно од првих мјеста које је отворено декриминализовало хомосексуалност.

Прошлог мјесеца, посланици у парламенту су затражили покретање истраге поводом извјештаја да је од геј имиграната тражено да сакрију своју сексуалност због својих колега муслимана на курсевима интеграције које спонзорише влада.

У јеку тензија нови градоначелник Амстердама Еберхард ван дер Лан је изразио прошле седмице снажну подршку геј заједници.

У интервјуу једном локалном листу он је рекао да је "прилично фанатичан" присталица предавања у основним школама о хомосексуалности и њеног прихватања, навела је британска агенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog